24-12-2023

Mladi učili o pokretanju biznisa i osnivanju NVO u Budvi

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru u Omladinskom klubu Budva ovog vikenda realizovalo je dvodnevnu obuku „Pokretanje biznisa“ sa mladima koji se bave kulturom iz Budve, Kotora i Herceg Novog.


Foto: Društvo za kulturni razvoj „Bauo“

Kako je saopšteno iz Društva, tokom dva dana ove obuke polaznicima i polaznicama su prikazani konkretni koraci i date smjernice o tome kako se samouposliti, odnosno kako pokrenuti sopstveni posao, bilo da je riječ o biznisu, startup inicijativi ili nevladinoj organizaciji.

"Obuka je omogućila upoznavanje sa ključnim procedurama i procesima osnivanja i upravljanja pravnim licima u domenu kulture, odnosno kulturnih i kreativnih industrija. Učesnici/ce su naučili kako da razviju poslovni plan i izrade osnove akte pravnog lica, upoznali se sa pravnim i administrativnim zahtjevima i time kako da upravljaju operativnim aspektima poslovanja u svijetu kulture, sa ciljem da se i oprobaju u ovoj sferi profesionalnog djelovanja", navodi se u saopštenju.


Foto: Foto: Društvo za kulturni razvoj „Bauo“

Trener s kojim su učesnici radili bio je Nikola Bada Radonjić, vizuelni i multimedijalni umjetnik, producent i ekspert za kulturne politike s bogatim iskustvom saradnje na domaćoj i međunarodnoj kulturno-umjetničkoj sceni, kreativni direktor DAA Montenegro d.o.o. iz Podgorice.

"Obuka, kao i projekat u cjelosti, namijenjeni su prije svega mladima, kao i mladim profesionalcima u kulturi iz Budve, Kotora i Herceg Novog, te je definisano da donja starosna granica bude 15, a gornja 35 godina. Podsjećamo, u pitanju je šesta od 10 planiranih dvodnevnih obuka iz raznih oblasti za mlade iz iz Budve, Kotora i Herceg Novog, koje ćemo ove jeseni i zime organizovati u Budvi", naveli su organizatori.


Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru, u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve, tokom 2023. i 2024. godine implementira projekat "Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi", podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2). ReLOaD2 finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava u Crnoj Gori, među kojima su Budva, Kotor i Herceg Novi, koje su podržale naš projekat, čineći klaster „Coastal Mates“.