06-12-2022

MMF počinje skeniranje crnogorske ekonomije

Današnjim sastankom u Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) započela je zvanična posjeta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Crnoj Gori, čiji je cilj prikupljanje podataka potrebnih za analizu i evaluaciju ukupnog ekonomskog stanja u zemlji.


Delegacija MMF-a u CBCG (Foto: CBCG)

Kako je saopšteno iz CBCG, guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima održao je sastanak sa zamjenikom izvršnog direktora Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Lucom Dresseom i šefom Misije MMF-a za Crnu Goru Srikantom Seshadrijem.

Prezentujući predstavnicima MMF-a ključne trendove koji karakterišu bankarski sektor Crne Gore, “guverner Žugić je konstatovao da su banke stabilne, likvidne i adekvatno kapitalizovane, što potvrđuje koeficijent solventnosti, koji na nivou sistema iznosi 18,43%, što je skoro dvostruko više od propisanog zakonskog minimuma”.

“Osoblje MMF-a će tokom predstojeće posjete obaviti razgovore sa predstavnicima CBCG u cilju prikupljanja podataka o stanju u bankarskom sektoru i važećim mjerama monetarne politike, kao i o izgledima i projekcijama za naredni period”, zaključeno je u saopštenju.


(Investitor)