29-06-2022

Model upravljanja Parkom prirode Ulcinjska solana biće društvo sa ograničenom odgovornošću

Model upravljanja Parkom prirode Ulcinjska solana biće društvo sa organičenom odgovornošću, koje bi trebalo da bude formirano do kraja oktobra ove godine, saopšteno je iz Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Model upravljanja Parkom prirode Ulcinjska solana biće društvo sa ograničenom odgovornošću | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Ova jednoglasna odluka usvojena je na sastanku u Opštini Ulcinj, a kojem su, između ostalih, prisustvovali ambasador Njemačke, Robert Weber sa saradnikom, generalna direktorica Direktorata za prirodu u Ministarstvu, Tamara Brajović sa saradnicima, predsjednik Opštine Ulcinj, Omer Bajraktari, stečajni upravnik Žarko Ostojić i predstavnici Nacionalnih parkova.

“Predlog je da suosnivači preduzeća budu crnogorska Vlada i Opština Ulcinj. Na sastanku su se otvorila pitanja o obavezama i zadacima upravljača, ulozi nevladinog sektora (NVO) u upravljanju Parkom prirode, kao i o stavu stečajnog upravnika na buduću upravljačku strukturu”, navodi se u saopštenju.

Cilj sastanka bilo je jasno definisanje daljih koraka i procedura ka formiranju društva sa ograničenom odgovornošću i budućem uspješnom upravljanju.

“S tim u vezi, usvojen je zaključak da se u okviru upravljačke strukture formira tijelo koje će čini predstavnici svih danas prisutnih institucija i organizacija, kao i da se zajednički, precizno definišu kriterijumi za izbor direktora preduzeća”, dodaje se u saopštenju.

Iz NVO sektora je posebno naglašeno da osnovni kriterijum prilikom izbora budućeg direktora mora biti stručnost i profesionalnost, a nikako politička pripadnost.

Ostojić je, kako je saopšteno, potvrdio da je otvoren za saradnju i da podržava proces formiranja preduzeća.

“Do oktobra ove godine, odnosno do finalizacije formiranja upravljačke strukture, Nacionalni parkovi produžiće ugovor o zakupu Parka prirode Ulcinjska solana“, zaključuje se u saopštenju