16-03-2023

Mogući sajber napadi tokom izbora

U Crnoj Gori su tokom predstojećih predsjedničkim izbora mogući sajber napadi, saopštili su iz Nacionalnog centra za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente (CIRT) i poručili da će preduzeti sve mjere da eventualne napade spriječe.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz CIRT-a su kazali da je primjetan trend rasta DDoS napada u toku važnih političkih dešavanja, kako na prostoru Crne Gore, tako i na globalnom nivou.

“Shodno tome, neophodno je dodatno povećati nivo zaštite servisa u državnim institucijama, medijskim kućama kao i u organizacijama koje se bave praćenjem izbornih procesa”, naveli su iz CIRT-a.

Prema njihovim riječima, cilj DDoS napada je da onemogući krajnjim korisnicima korišćenje određenog servisa pristup web portalu, praćenje rezultata izbora i slično, slanjem velikog broja zahtjeva.

Takvi hakerski napadi, kako su naveli iz CIRT-a, rado su korišćena alatka onih koji ne žele da određeni sadržaj dođe do šire javnosti.

Što se tiče posljedica, iz CIRT-a su kazali da ti napadi nijesu neki od najopasnijih.

“Najveće posljedice mogu imati napadi poput sofisticiranih malvera kojima je krajnji cilj krađa podataka digitalnih identiteta, a nerijetko i novca”, pojašnjava se u saopštenju.

Iz CIRT-a su kazali da, osim odgovora na incidentne, djeluju i preventivno, edukacijom korisnika objavljujući sigurnosna upozorenja i savjete.

“Apsolutna bezbjednost od sajber napada ne postoji ni u jednoj državi na svijetu, pa tako ni u Crnoj Gori. Međutim, nastojimo da sistemi budu što otporniji na sajber napade”, istakli su iz CIRT-a.

Oni su poručili da će tokom predstojećih izbora preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti da, u koordinaciji sa državnim institucijama, privatnim sektorom i međunarodnim partnerima, spriječe eventualne DDoS napade.

(Mina)