11-04-2023

Monodrama „Zlostavljanje“ na Sceni Studio

Monodrama "Zlostavljanje" Iva Andrića, u dramatizaciji Siniše Kovačevića i izvođenju Jovane Todorović, biće izvedena u utorak 11. aprila u 20 sati na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta.


Foto: CNP

Kako napominju u CNP-u, pripovjetka Iva Andrića je napisana 1946. godine, a iako se Andrić opire sceni, ova dramatizacija je vrijedan i uspješan pokušaj da se uhvati jedan sudbonosni dramski trenutak u kome se prelama sudbina jedne žene, trenutak oslobađanja od stege koju nameće malograđanska sredina.

"Monodrama opisuje život jedne mlade žene koja je iz siromašne porodice udata u bogatu kuću za uticajnog privrednika Andriju Zerekovića. Koliko je život u bogatoj kući uz muža kojeg svi poštuju i uvažavaju Anici težak i nesnosan, Siniša Kovačević kroz ovu sjajnu dramatizaciju protkanu Andrićevom vanvremenskom riječju opisuje na jedan izuzetno i danas aktuelan način. Ova monodrama će nas dovesti u situaciju da se ozbiljno zamislimo i zapitamo o tome koliko je psihičko zlostavljanje često i prisutno svuda oko nas. Između ostalog, ova predstava ima za cilj da ohrabri žene, da u njima probudi snagu da shvate da nisu same i da ne treba da trpe bilo kakav vid zlostavljanja", poručuju u nacionalnom tetaru.

Scenografkinja predstave je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Gordana Bulatović, dizajn svjetla potpisuje Mili Malović.

(RTCG)