17-05-2023

Morsko dobro: Hitne sanacije u Rafailovićima i na Mogrenu 1, mobilijar na plažama i ove godine besplatan poslije 17h

Imajući ambiciozan plan za tekuću 2023. godinu JP "Morsko dobro" Crne Gore, rasdi na unaprijeđenju prostora u zoni Morskog dobra i kontuinirano ulaže u obalnu infrastruktru, a sve u cilju kvalitetne pripreme predstojeće turističke sezone.

Morsko dobro: Hitne sanacije u Rafailovićima i na Mogrenu 1, mobilijar na plažama i ove godine besplatan poslije 17h | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

JP za upravljanje morskim dobrom, raspisalo je poziv za izbor ponuđača kome će povjeriti radove na hitnoj sanaciji kosine duž šetališta u Rafailovićima i na plaži Mogren 1.

"Ovo što se odrađuje jeste hitna sanacija, odnosno postavljanje mreže na kosini Rafailovića, odnosno na plaži Đevištenje, kako bi se zaštitilo to područje, odnsosno pješačka staza i prolaznici od mogućeg odronajvanja", kazala je za Polis PR Morskog dobra, Dijana Kolarević.

Crnogorsko primorje ove sezone raspolaže sa oko 500 kupališta, a kada su u pitanju zakupci plaža neophodno je da vode računa o postavljanju plažnog mobilijara.

"Ono što je jako bitno naglasiti jeste da je potrebno u tom smislu da naši korisnici odnosno zakupci plaža i kupališta, vode računa o postavljanju plažnog mobilijara. Da se vodi računa da u tim kategorijama, bude procentualno 50 posto površine pokrivene mobilijarom, a da 50 posto bude oslobođeno od plažnog mobilijara. Isto tako eventualno da kupališta nemaju potrebu za plažnim mobilijarom biće od toga oslobođena, odnsono ako nijesu kategorisana za potrebe toga", kazala je Kolarević.

Hotelska kupališta imaju pravo da sto posto povrišne pokriju plažnim mobilijarom

"Hotelska kupališta imaju pravo da svu svoju pvoršinu pokriju plažnim mobilijarom, što podrazumijeva ležaljku i suncobrane. Naravno na svojim tablama, pored osnovnih informacija i cjenovnika mora stajati informacija da nakon 17h plažni mobilijar se ne naplaćuje", istakla je on.

Morsko dobro i ove godine pratiće kvaliett morske vode u saradnji sa Institutom za biologiju mora na 110 lokacija. Zbog velikog broja turista kvalitet morske vode, pratiće se na svakih 15 dana.

D.P.