27-07-2017

Morsko dobro: Neophodna Strategija održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i predstavnik Konzorcijuma koji čine Hotelsko i destinacijsko savjetovanje iz Zagreba, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Urbanistički institut Hrvatske d.o.o. Zagreb i Proficiscor d.o.o. Zagreb, potpisali su Ugovor o izradi Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori.

Morsko dobro: Neophodna Strategija održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Javno preduzeće je raspisalo 3. aprila javni poziv za izradu Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori, a nakon sprovedenog tenderskog postupka odabran je Konzorcijum da u roku od šest mjeseci izradi Startegiju.

"Dugogodišnja praksa Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u upravljanju kupalištima u Crnoj Gori, koja se vremenom unapređivala u pogledu načina ustupanja, organizacije i opremanja kupališta dostigla je fazu u kojoj se jasno mogu prepoznati uska grla i nedostaci, zbog čega je pokrenulo proceduru izrade Strategije održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori sa ciljem da ista obuhavti analizu postojećeg modela upravljanja kupalištima u Crnoj Gori, uporednu analizu modela upravljanja plažama u zemljama Mediterana, analizu savremenih turističkih trendova i međunarodnih standarda koji se primjenjuju u ovoj oblasti, te predlog nove Strategije koja će usmjeriti dalje upravljanje plažama u Crnoj Gori", navode iz Morskog dobra.

Kako su istakli iz Morskog dobra, Strategija se u svojim rješenjima treba fokusirati na uspješne prakse i inoviranje postojećeg modela upravljanja plažama, a kako bi se obezbijedila kvalitetna turistička ponuda, konkurentna sličnim destinacijama u Mediteranu i u skladu s dugoročnom vizijom turističkog razvoja Crne Gore.

Vrijednost izrade Strategije iznosi 44 hiljade eura.