09-02-2023

Morsko dobro preuzima upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom preuzeće u narednih 45 dana upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane do završetka procesa dodjele koncesije, saopštio je premijer Dritan Abazović.

Morsko dobro preuzima upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

On je na sjednici Vlade, na kojoj je stavljen van snage zaključak iz 2019. godine kojim je trajekt Kamenari-Lepetane dat na upravljanje kompaniji Pomorski saobraćaj, kazao da je od sada ta linija pod kontrolom države.

„U papirima trajektne linije Kamenari-Lepetani nema, te Morsko dobro upravlja samo pristaništima. Moramo da donesemo nove zaključke. Neko mora dobiti koncesiju. Do tada, 45 dana može da ostane ovakav status ako Pomorski saobraćaj bude želio", rekao je Abazović.

Nakon tog roka, kako je dodao, Morsko dobro mora da preuzme upravljanje trajektnom linijom, ako se to ne desi ranije do završetka procesa koncesije.

On je naveo i da postoji mogućnost da u ovom periodu linija bude besplatna.

"Moguće da ćemo doći u situaciju otežanog prevoza, ali očekujem da dođu sa strane trajekti koje ćemo možda kupiti. Pomorski saobraćaj ne može da radi van zakona Crne Gore. Ne može za pristanište od 200 hiljada EUR da donosi prihode od nekoliko miliona EUR", rekao je Abazović.

On je kazao da je odličan period da se ovo uradi, jer sezona još nije krenula.

"Očekujem da ovo bude početak sprečavanja javašluka", dodao je Abazović.

On smatra da ljutnje od kompanije Pomorski saobraćaj ne bi trebalo da bude ako će fer da sagledavaju, jer su uzeli 'grdne, ekstremno velike pare'.

Vlada je na predlog Ministarstva kapitalnih investicija usvojila i Informaciju o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za tu liniju.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović, kazao je da će dodjelom koncesije stvoriti uslovi da država kroz naplatu naknade počne da ostvaruje prihode.

Ministar finansija, Aleksadar Damjanović je iskazao očekivanja da će budući koncesionar smanjiti cijene na trajektu.