02-02-2023

Morsko dobro: Vrijeme je za obnovu močvara

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana močvarnih staništa, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je u saradnji sa JU „Druga osnovna škola” iz Budve, za učenike IX razreda danas održalo predavanje na temu „Očuvanje Posebnog rezervata prirode Tivatska solila”.

Morsko dobro: Vrijeme je za obnovu močvara | Radio Televizija Budva

Foto: Morsko dobro

Nakon prezentacije organizovan je i kratak kviz znanja, a svim učesnicima dodeljene su adekvatne nagrade.

"Učenici su kroz predavanje imali prilike da se detaljnije upoznaju sa zanimljivim istorijatom, raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom Solila, kao i mnogobrojnim aktivnostima koje je na tom prostoru sprovelo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore od 2014. godine kada mu je dato na upravljanje. Cilj današnje posjete bio je podizanje svijesti učenika o značaju očuvanja i unaprijeđenja ovog Posebnog rezervata, ali i o značaju očuvanja močvarnih staništa na globalnom nivou", saopšteno je iz Morskog dobra.

Podsjećaju da se Međunarodni dan močvarnih staništa obilježava svake godine 2. februara u okviru RAMSAR konvencije, sa ciljem da se promoviše značaj zaštite ovakvih staništa, prvenstveno onih koja su upisana na RAMSAR listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

"Posebni rezervat prirode “Tivatska solila” od 2013. godine upisan je na listu RAMSAR područja u Crnoj Gori, pored Nacionalnog parka "Skadarsko jezero" i Parka prirode “Ulcinjska solana”. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana vlažnih (močvarnih) staništa je "Vrijeme je za obnovu močvara”, a Tivatska Solila predstavljaju pozitivan primjer kako se svrsishodnim upravljanjem može obnoviti i unaprijediti devastiran prostor", navode u saopštenju.