17-08-2018

"Mountain biking dan na Orjenu" u nedelju

"Mountain biking dan na Orjenu" biće održan u nedelju, 19. avgusta, kada će premijerno biti održana vožnja sa Vrbanja, gdje će se startovati u 9 sati, da bi se za oko sat i po prešao atraktivni makadamski put do Orjenskog sedla (1600 m), prevoja-vidikovca smještenog u samom srcu masiva.

Biće organizovano osvježenje na uređenim odmorištima, kao i na samom cilju, kod planinarskog doma Orjen sedlo, uz nezaobilaznu posjetu obližnoj jami-sniježnici i degustaciju “gorskog sladoleda”.

Najave se obavljaju na telefon 069 603 389, a za učešće je potrebno imati minimalnu kondiciju, planinski bicikl, kacigu, litru vode, adekvatnu garderobu, rezervnu unutrašnju gumu i prateći alat. Postoji mogućnost prevoza bicikala od kružnog toka u Meljinama u 8h, dok je povratak oko 15h. Učešće u događaju je besplatno (osim eventualnog iznajmljivanja bicikla), a na sopstvenu odgovornost, prenosi BokaNews.

Put Vrbanj-Orjensko sedlo je pravljen na početku 20-og vijeka, kao vojno-strategijska cesta koja je spajala Hercegovinu sa velikom austrougarskom kasarnom na Crvicama, u blizini nekadašnje granice sa Crnom Gorom.

Najviša tačka na cjelokupnoj trasi je upravo prevoj Orjensko sedlo, mjesto sa izvanrednim vidicima od morske pučine do duboke planinske unutrašnjosti Crne Gore. Ovaj prevoj je ujedno svojevrsna vazdušna banja, sa prijatnim avgustovskim temperaturama između 17 i 23 stepena.

Organizator događaja je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi-Sekretarijatom za društvene djelatnosti i sport, Turističkom organizacijom Herceg Novi, Odjeljenjem Granične policije Herceg Novi, Službom zaštite i spasavanja opštine Herceg Novi i planinarskim klubom “Subra”.