23-04-2020

Može li koronavirus da se vrati kod onih koji su ga prebolovali?

U cilju provjeravanja tačnosti informacija o koronavirusu koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima, mladi reporter UNICEF-a Agron Gojčaj iz Tuzi postavio je ljekarima Kliničkog centra Crne Gore pitanje o tome da li koronavirus može da se vrati kod onih koji su ga prebolovali.


Skrinšat

Agronu je odgovorio internista-endokrinolog doktor Sreten Kavarić.

On je pojasnio da je u Kini, Japanu i Južnoj Koreji zabilježen mali broj izliječenih pacijenata koji su bili pozitivni na ponovnom testiranju na koronavirus. Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdio uzrok – da li se stvarno radi o reinfekciji, što doktori smatraju da je malo vjerovatno, ili se radi o nečemu drugom.

"Nakon objave prvih rezultata iz Kine, Japana i Južne Koreje da kod prethodno izliječenih pacijenata s COVID-19 infekcijom postoji mali broj pacijenata koji su pozitivni na retestiranju, Svjetska zdravstvena organizacija i naš Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti nemaju odgovor da li se radi o reinfekciji ili se radi samo o pozitivnom testu", kazao je Kavarić.

Na Agronovo pitanje šta onda raditi imajući u vidu mogućnost da možda i izliječeni pacijenti mogu da prenose dalje koronavirus, dr Kavarić je objasnio proceduru koja čeka svakog izliječenog a koja uključuje 14 dana kućne izolacije i ponovno testiranje na koronavirus.

"Mi, nakon procjene da se radi o pacijentu koji bi mogao biti otpušten, radimo dva puta testiranje. Ukoliko su dva testa negativna u roku od 48 sati pacijent se pušta u kućnu samoizolaciju narednih 14 dana. Nakon tog perioda, ponovo se radi testiranje i mi do sada nismo imali prethodno izliječenih pacijenata koji su pozitivni", poručuje doktor Kavarić.

Izvor: FOS Media