03-09-2021

MPNKS: Podijeljeno preko 981 hiljade udžbenika

Prvog dana nastave u novoj školskoj godini, crnogorske osnovce po prvi put dočekali su besplatni udžbenici, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Kako je istaknuto, završena je posljednja trijada distribucije, a do sada je podijeljeno 981.275.00 udžbenika.


Ilustracija, Foto: Pixabay

"Narednih dana počinje dopuna udžbeničkih kompleta koja će se realizovati zbog naknadnih upisa, prepisa, ispisa i zbog štampanja udžbenika za drugi strani jezik, nakon čega ćemo dostići cifru od preko milion i 100.000 distribuiranih udžbenika", kazali su iz ovog resora.

Izdvajanje sredstava za besplatne udžbenike i pružanje takvog vida podrške obrazovanju je, prema njihovim riječima,predstavljalo ključni prioritet Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

"Takođe, organizacija samog ovog projekta bila je izuzetno zahtjevna, te ovim putem želimo da iskažemo posebnu zahvalnost nastavnicima koji su dali svoj puni doprinos kako bi se u predviđenom roku, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, uspješno izvršila raspodjela udžbenika."

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo sa početkom školske godine ispunilonajveći pioritet, a to je povratak svih đaka u školske klupe. Oni su rekli da se ,uz poštovanje epidemioloških mjera, nošenja maski i održavanja distance, u školskim dvorištima i učionicama 1. septembra mogao čuti dječiji osmijeh.

"Ovom prilikom Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, na čelu sa ministarkom prof. dr Vesnom Bratić čestita početak školske godine svim prosvjetnim radnicima, učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima u školstvu. Posebno zadovoljstvo predstavlja što smo uspješno započeli školsku godinu, ali svjesni smo izazova koji nas čekaju. Najveći od njih, svakako je proces organizacije nastavnog plana i programa i reforma obrazovanja na svim nivoima. MPNKS će nastaviti sa pružanjem podrške svim zahtjevima obrazovnih ustanova, i sa radom na poboljšanju uslova u obrazovnom sistemu, kako bi naša djeca sticala nova, što kvalitetnija znanja i iskustva. „Obrazovanje je zlatni ključ slobode“, rekao je Džordž Vašington Karver, zato ono jeste osnovno sredstvo za dalja usavršavanja i za stvaranje zdrave i prosperitetne zajednice", zaključili su iz Ministarstva.