07-04-2020

Mugoša: Ako ispoštujemo mjere možemo se nadati novim vremenima

Govoreći o aktuelnoj situaciji povodom epidemije koronavirusa u Crnoj Gori direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša je na pres konferenciji NKT upozorio da svako rizično ponašanje može ovaj teret da pretvori u dugu patnju, sa velikim brojem inficiranih i teškim poslom za zdravstvene radnike. Kako je poručio, ako ispoštujemo mjere možemo se nadati novim vremenima.

Mugoša: Ako ispoštujemo mjere možemo se nadati novim vremenima | Radio Televizija Budva

Foto: IJZ

"Svako rizično ponašanje može ovaj teret da pretvori u dugu patnju, sa velikim brojem inficiranih i teškim poslom za zdravstvene radnike. Želim da naglasim da naša odgovornost može da doprinese da ljudi zaposleni u zdravstvu ipak ovaj teret podnesu lakše nego u Španiji i Italiji", jasan je Mugoša.

Ovo lijepo vrijeme sve asocira na izlazak i kretanje i na sve ono što utiče da čovjek koji je zatvoren želi da izađe vani. Ipak, dr Boban Mugoša poziva na disciplinu.

"Mi govorimo o samoizolaciji, i onome što je veoma važno, da to nije nešto što nameće sila ili neko iz nedovoljnog razloga. To nameće situacija u kojoj se nalazimo. Jedini način da spriječimo širenje virusa je da ostanemo kod kuće, jer svaki izlazak nosi rizik", istakao je on.

"Molim da se ima razumievanje za ove naše apele. Mi ih upućujemo i majkama koje izvode djecu i puste ih da se igraju sa drugom djecom , ne vodeći računa da je neko inficiran. Isto to se odnosi i na ljude koji se sreću i pozdravljaju ne razumijevajući da kapljica može da pređe put na metar, metar i po i tako dođe do infekcije. Bez obzira koliko je tjeskobno to je mala patnja u odnosu na onu koja može da nastane ako imamo veliki broj oboljelih", rekao je direktor Instituta za javno zdravlje.

Zaključio je da se boljim vremenima možemo nadati jedino ako poštujemo mjere fizičke distance i samoizolacije.