18-08-2020

Mugoša: Moguće ukidanje testova za dolazak iz Srbije u Crnu Goru

Testovi za ulazak u Crnu Goru, iz Srbije biće ukinuti ukoliko se nastavi sa poboljšanjem zdravstvene situacije u toj državi, saopštio je direktor Insituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša.


Foto: Arhiva

On je kazao da u cijeloj regiji postoji relativno visoka transmisija virusa, i da svako neodgovorno ponašanje to može da pogorša.

Mugoša je podsjetio da trenutno građani Srbije mogu da uđu u Crnu Goru samo sa negativnom PCR ili Elisa testom.

"Srbija je naš najbliži susjed i procjenjuje se veliki priliv gostiju. Da bi smanjili mogućnostu nošenja virusa mi smo uveli mjere za testove. Ali, ukoliko se situacija bude dobro odvijala i u Srbiji, onda ćemo ići sa daljim mjerama popuštanja”, rekao je Mugoša za televiziju N1.

On je naveo da je situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori stabilna i da se vodi računa o sprečavanju širenja zaraze turista.

"Činimo sve da gosti budu bezbjedni i da se ovde odobro osjećaju", istakao je on.

Mugoša je kazao da očekuju da i oni koji budu dolazili u Crnu Goru poštuju epidemiološke mjere.

“U zadnjih desetak dana imamo u prosjeku oko pedeset slučajeva dnevno, što nije malo, ali nemamo porast, i očekujemo da ova tendencija počinje da opada. U svakom slučaju, preduzimaju se sve mjere koje se mogu preduzeti, a da privreda i ekonomija opstanu, odnosno da ne dođe do novog zaključavanja”, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, primjenjivanje epidemioloških mjera ključno je u suzbijanju koronavirusa.

"Mjere su jednostavne za primjenu i kada bi ih svi primjenjivali, epidemija bi se lako mogla kontrolisati. U Crnoj Gori imamo obavezu nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, moramo držati distancu od dva metra i voditi računa o higijeni", naveo je Mugoša.






Izvor: Mina