11-04-2020

Mugoša: Poželjno je djecu izvoditi napolje, onako kako je propisano

Roditelji treba svaki dan da izvode djecu napolje u toku epidemije koronavirusa, na sunce i svježi vazduh onako kako je to propisano – jedan roditelj, jedno dijete, saopštio je danas član Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti, Boban Mugoša.

Mugoša: Poželjno je djecu izvoditi napolje, onako kako je propisano | Radio Televizija Budva

Roditelji treba svaki dan da izvode djecu napolje u toku epidemije koronavirusa, na sunce i svježi vazduh onako kako je to propisano – jedan roditelj, jedno dijete, saopštio je danas član Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti, Boban Mugoša.

„Nije zabranjeno izvoditi djecu napolje, čak je i poželjno na način na koji je propisano. Mogu da borave na suncu i svježem vazduhu i to se mora obezbijediti za djecu“, kazao je on na redovnoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, treba voditi računa da djeca u danima epidemije, kao i odrasli, jedu svježe voće i povrće, a da se zatvoreni prostor u kojem borave tokom dana redovno povjetrava.

Odgovarajući na pitanje šta se dešava sa djecom koja nijesu zaražena koronavirusom, a njihova oba roditelja jesu i potrebna im je hospitalizacija, član Tima, Ranko Lazović je objasnio da se tada kontaktiraju centar za socijalni rad i klinički dječiji psiholog i ona se smještaju tamo gdje je za njih najbezbjednije.

„Mala je vjerovatnoća da oba roditelja budu pozivna, a djeca negativna“, dodao je on.

Lazović je saopštio i da su u privatnoj bolnici Codra u Podorici, koja je određena kao bolnica za porodilje pozitivne na koronu, ukupno do dada porođene 4 žene, a da je samo jedna bila zaražena.

Porodilja koja je pozivina je rodila zdravu bebu čija su oba testa pokazala da je negativna.

„I majka i beba su otpuštene na liječenje u Opštu bolnicu Bar i dobrog su opšteg stanja. U četvrtak su porođene dvije trudnice koje su imale simptome COVID-19 odnosno temperatru, kašalj i bol u grlu i one su tretrane kao pozitivne, u skladu sa procedurama. Urađene su im prirodni porođaji, a rodile su zdravu djecu“, naveo je on i dodao da se i za majke pokazalo da su korona negativne.

U Codri je jutros porođena još jedna porodilja sa simptomima, za koju su se u trenutku održavanja konferencije još čekali rezultati testa. Ove majke su iz Bara, podogroičkog naselja Vrela ribnička i Tuzi.

Lazović je objasnio i da u situaciji kada majka koja je pozivina na virus rodi zdravu bebu, sama odlučuje o tome da li će dojiti bebu, a da nije dokazano da se COVID-19 prenosi mlijekom.

U tim slučajevima majka nosi masku i rukavice u toku podoja, posebno se vodi računa o toaleti dojke, a i pokazuje joj se kako da podoji bebu poštujući sve procedure zaštite djeteta.