02-08-2017

Mulić: Uz lokalnu samoupravu, i država će pomoći u svojim mogućnostima

Budvansku Službu zaštite i spašavanja čine profesionalci koji su svu svoju snagu pokazali u nedavnim požarima na Luštici, istakao je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić.

Mulić: Uz lokalnu samoupravu, i država će pomoći u svojim mogućnostima | Radio Televizija Budva

On je tokom posjete budvanskoj Službi zaštite i spašavanja razgovarao o opremljenosti službe i šta, u tom dijelu država, može da pomogne.

"Naš sistem zaštite i spašavanja je podijeljen na dva nivoa, državni i lokalni, ali, iako takav, predstavlja jedinstven sistem i uvijek možemo pomoći jedni drugima. Nadamo se da neće biti požara u Budvi, ova služba za sad to jako dobro drži pod kontrolom, ali ukoliko bude potrebe država će se uključiti svim kapacitetima koje ima. Vidjećemo i, možda, kroz neki projekat obezbijedimo i opremu. Sad je sve u fazi preddogovora, mada ćemo nastojati da se to realizuje u narednom periodu", istakao je Mulić.

Kako je naglasio, specifičnost ovoga posla je što spašavajući druge, vatrogasci rizikuju svoje živote.

"To je nešto što ih odvaja od drugih zanimanja. Ovaj tim zaslužuje bolji vozni park i, bez obzira što je opremanje Službi zaštite i spašavanja prioritetni posao lokalne samouprave, ukoliko se ukaže mogućnost i država će dati svoj doprinos", kazao je Mulić.



Načelnik Službe Dragan Božović naglasio je da na području opštine u prethodnom periodu nije bilo većih požara zahvaljujući, prije svega, brzim intervencijama vatrogasaca.

"Oni su blagovremeno intervenisali i nijesu dozvolili da se i jedan požar proširi u veliki, ali jesmo bili zauzeti pomaganjem kolegama iz susjednih opština. Svakodnevno smo slali po dvije ekipe u Tivat, Herceg Novi i Kotor, gdje su aktivno bili uključeni u gašenju požara",istakao je Božović.

On je potvrdio da od strane lokalne samouprave postoji obećanja da će se vozni park u sledećoj kalendarskoj godini obnoviti.

"Barem dio voznog parka, navalno vozilo koje nam je najhitnije i vozilo sa hidrauličnim stepenicama i korpom za spašavanje na visokim spratovima. Vjerujem da ćemo planirano realizovati, te da ćemo dogodine imati bolji vozni park", zaključio je Božović.