29-11-2023

Muzej savremene umjetnosti popunjava fond, mlade vratiti kulturi

Samo jake i aktivne ustanove mogu doprinijeti razvoju sektora kulture, strateškim planiranjem ponude za djecu i mlade otvoriti vrata institucija kulture ovoj publici, poruila je tokom posjete kulturnim ustanovama ministarka kulture i medija Tamara Vujović.


Foto: MKM

Vujović je posjetila Filmski centar Crne Gore, Muzej savremene umjetnosti Crne Gore i Crnogorsku kinoteku i razgovarala sa rukovodstvom tih ustanova.

Direktor Muzeja Vladislav Šćepanović kazao je da je od stupanja na dužnost započeo sa aktivnostima na popunjavanju fonda Muzeja naglašavajući da u periodu do izgradnje zgrade Muzej mora oformiti svoju kolekciju.

"Drago mi je da smo od osnivanja Muzeja već izvršili jedan otkup radova, koji čini 15 kvalitetnih radova i koje ćemo uskoro predstaviti na izložbi u Muzeju", dodao je on.

Razgovarano je i o edukativnom programu Muzeja i važnosti privlačenja djece i mladih da posjećuju programe kulture.

"Na taj način usmjeravamo djecu pravim putem i razvijamo publiku koja će kasnije posjećivati ustanove kulture," navela je ministarka.

Ministarka je obišla i galerijske prostore kojima Muzej raspolaže, te ponovila da je neophodno što hitnije izgraditi savremeni multifunkcionalni objekat, koji će odgovoriti izazovima savremenog društva i postati kulturna tačka Glavnog grada.

Tokom susreta sa direktorom Crnogorske kinoteke, Goranom Bjelanovićem, razgovarano je o najvažnijim aktivnostima, ali i problemima sa kojima se ova ustanova suočava u radu.

Kako je istakao direktor, Kinoteka je u prethodnom periodu ostvarila značajnu međunarodnu saradnju, ali i saradnju sa nekoliko opština u Crnoj Gori, kako bi predstavila svoj bogati fond.

Razgovarano je o nedostatku kadrova, posebno onih koji bi se bavili restauracijom filmskih traka, o potrebi dodatne edukacije postojećih kadrova, kao i mogućnostima za obezbjeđivanje međunarodne podrške u ovoj oblasti.

Vujović je navela da Kinoteka baštini bogatu kolekciju i istakla da je neophodno da što prije podnesu inicijativu kako bi se neki od najvrjednijih naslova zaštitili kao kulturno dobro Crne Gore.

"Ovo je važno jer će doprinijeti adekvatnijoj zaštiti, ali i promociji crnogorske kinematografije", dodala je ona.

Razgovarano je i o problemima sa kojima se ustanova suočavala u prethodnom periodu, nadzoru koji je Ministarstvo sprovelo u ovoj ustanovi i realizaciji preporuka koje su proizašle iz ovog postupka.

"MKM želi jake ustanove kulture, koje će kvalitetno obavljati djelatnosti za koje su osnovane, te će dati puni doprinos da rad ustanova bude kvalitetan i transparentan", zaključila je ministarka.


(Portal RTCG)