28-03-2018

Muzikoterapija, moja potreba

U prostorijama JU Muzeji i galerije danas, sa početkom u 15 časova, održaće se predvaanje "Muzikoterapija, moja potreba", koje organizuje NVO "Ars nova" iz Budve.

Muzikoterapija, moja potreba | Radio Televizija Budva

"I dok je kod nas u Crnoj Gori ova oblast i dalje nepoznanica, u razvijenim zemljama se muzika uveliko koristi kao sredstvo za liječenje svih kategorija ljudi i djece sa uspješnim rezultatima", navode iz te NVO.

Ovo je drugo predavanje o muzikoterapiji u Crnoj Gori koje će održati muzikoterapetknija i pijanistkinja Mirjana Rajčić iz "Piksineoks" centra za muzikoterapiju u Madridu.

Projekat je finansirala Opština Budva, a ulaz je slobodan.

Muzikoterapija je jeftin i moćan lijek, a kao najbolja pokazala se klasična muzika. Muzika ublažava depresiju i relaksira, podstiče imaginaciju i inicijativu, jača volju, djeluje poput analgetika, snižava krvni pritisak, otklanja stres, daje samopouzdanje i harmonizuje cjelokupan organizam.

Nauka to objašnjava na sledeći način: prijatni tonovi djeluju na dio mozga koji prima i prerađuje informacije dobijene posredstvom čula, što smanjuje lučenje hormona stresa i podstiče produkciju prirodnih analgetika i endorfina – hormona sreće.