04-12-2023

MZ Stari grad uz punu podršku Komunalnog preduzeća rješava probleme oko Pizane, kupalište još uvijek ustupljeno Dukely hotel D.O.O.

Stari grad je dragulj naše turističke ponude, ali da bi zablistao u ponom sjaju mora biti umiven i čist, zato se članovi savjeta tamnošnje MZ zalažu za to da se to pitanje što prije riješi i za sada su kako navode, dobili punu podršku Komunalnog preduzeća Budva.

MZ Stari grad uz punu podršku Komunalnog preduzeća rješava probleme oko Pizane, kupalište još uvijek ustupljeno Dukely hotel D.O.O. | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva portala RTV Budva

Na ulazu u Stari grad koji je biser turističke ponude Budve ali i Crne Gore turiste i građane dočekuje jak neprijatan miris i užasna slika, a koliko se radi na tome, za emisiju "Moj grad", govorila je Danijela Božović ispred MZ "Stari grad".

"Ovdje su kontejneri koji naročito u ljetnjem periodu šire izuzetno neprijatan i intezivan miris, mi smo imali razgovor sa direktorom Komunalnog preduzeća Budva i postigli smo jedan dogovor i oni sami su uvidjeli da postoji problem i probaćemo zajedničkim snagama da nađemo adekvatno rješenje. U suštini oni su nam obećali da će probati da riješe problem podzemnih kontjnera koje konstantno more izbacuje na površinu i zato i nijesu u funckiji, pa dok se ne riješi taj problem oni će biti uklonjeni. Što se tiče drugog kontejnera gledaće se da on bude samo za stanovnike, za građane koji žive u Starom gradu i za kućni otpad, a što se tiče ugostiteljskih objekata za njih će biti postavlje kontjner na Staroj autobuskoj gdje će se odlagati komunalni otpad iz ugostiteljskih objekata. Još jedna jako bitna stvar jeste da smo preko Oštine Budva dobili dva električna vozila za odvoz otpada, jedno će služiti za odvoz otpada iz ugostiteljskih objekata tokom ljeta i zime, dogovorićemo u kojim će se intervalima to raditi, te kada će vozilo prolaziti kroz Stari grad kako bi sakupio otpad i bio odvežen do Stare autobuske. Nadam se da ćemo sljedeće ljeto dočekati bez mirisa koji se širi zadnjih godina", istakla je Božović.

Neprijatan miris i smeće na Pizani

"Reagovali smo koliko smo mogli, rješavanjem problema kontejnera, međutim plaža je u vlasništvu Morskog dobra i smatramo da oni treba da se pozabave time, a ako ne, onda da nađu neko rješenje zajedno sa Optinom Budva, jer stvarno je sramota da se takva plaža nalazi pored Starog grada", kazala je ona.

Iz Morskog dobra dobili smo odgovor da je plaža Pizana od 12. aprila 2019. godine ustupljena na korištenje Dukley hotel D.O.O. koje je shodno ugovornim preuzetim obavezama dužno da održava čistoću na kupalištu, ugovor je na snazi do 31. decembra 2023. godine do kada važi i Atlas crnogorskih plaža i kupališta koji je sada u primjeni, ukoliko novim Atlaom crnogorskih plaža i kupališta koji će važiti od 2024. do 2028. gdoine predmetno kupalište bude predviđeno za ustupanje biće sproveden tenderski postupak nakon čega će se donijeti Odluka o izboru najpovoljnijih ponuđača.

Ovo je ujedno bio i odgovor ko je krivac za stanje na Pizani.