12-03-2020

MZ Sveti Stefan u novu sezonu sa starim problemima?

Nekadašnji restoran Golubinj smješten u srcu elitnog naselja Sveti Stefan, naspram istoimenog hotela,bivše vlasništvo hotelske grupe Budvanska rivijera, kao i poslovni kompleks Adriatic kod hotela Maestral, danas su ruinirani objekti koji ne služe ničemu.

MZ Sveti Stefan u novu sezonu sa starim problemima? | Radio Televizija Budva



Iz Savjeta novoosnovane Mjesne zajednice Sveti Stefan ukazuju na taj i nagomilane infrastrukturne probleme na tom dijelu Budvanske rivijere, kao i na značaj aktivnog partnerskog odnosa sa lokalnom upravom i privrednicima.

Da stvari moraju da se pomjeraju sa mrtve tačke sasvim su sigurni predstavnici MZ Sveti Stefan, koji ukazuju na infrastukturne probleme i koji kucaju na vrata koja su tek odškrinuta.

"Imali smo niz sastanaka, kako sa lokalnim hotelijerima, odnosno preduzećima koji suuzeli u zakup od Budvanske rivijere hotele Sveti stefan, Milčer i kraljičinu plažu, tako i sa lokalnom samoupravom, dakle nizom tih sastanaka i stvari koje su nas interesovale vezano za mjesnu zajednicu, i pokušavamo ovaj niz problema da rješavamo po nekim prioritetima", istakao je mještanin i član savjeta MZ Sveti Stefan, Blažo Rađenović.



"Postoje mnoge staze, kontejnerska mjesta, režim saobraćaja, horizontalna i vertikalna signalizacija, kao i parking prostori, koji čine probleme koje su opteretili i i dalje opterećuju MZ Sveti Stefan", istakao je Rađenović, dodajući da je i Pržno jedan od prioriteta sa kojim će se morati suočiti u susret ovoj turističkoj sezoni.

"Svi su voljni da nam pomognu, međutim mi ne znamo odakle da krenemo. Ovo je sve samo dio problema MZ Sveti Stefan. Mi imamo začepljene potoke koji izviru tu i pri maloj kiši, a prijeti nam čak da će i magistrala da popusti", naveo je predsjednik MZ Sveti Stefan, Vladimir Mitrović.



"O plažama da vam ne pričam kakvo je stanje, iste se betoniraju, i naši problemi su na svakih 100 metara. Poslije 40 godina smo došli do toga da od najbolje i najperspektivnije mjesne zajednice danas ne znam sa čime bih nas poredio, ne znam ni sa kojim selom u Crnoj Gori. Na svakom ćošku imamo problema, od smeća i komunalnih ispusta i kanalizacije u more, preko betoniranja plaža, začepljivanja potoka uslijed kiša, a trenutno vodimo borbu kako dovesti ljekara koji je ovom mjestu neophodan", istakao je Mitrović.

Dva poslovna centra, jedan u Svetom Stefanu a drugi u Pržnu, nekada vlasništvo HTP "Budvanska rivijera", i nekada objekti u kojima su turističke usluge pružane u punom kapacitetu, godinama su napušteni i zapušteni.

"Prije 40 godina, neko je bio pametan pa je ovjde napravio jedan centar gdje smo imali doktora, apoteku, prodavnicu, kao i banku, poštu, dakle sve što je neophodno za jedan mali grad", naveo je Mitrović dodajući da su elite koje su kasnije došle, prodajom od strane "Budvanske rivijere" hotelu "Maestral", a po sadašnjem stanju uvidom u papire, sve to zapravo pripada opštinskoj zemlji, dok nas turisti tokom sezone čekaju sa pitanjima da li je ovo mjesto bombardovano s obzirom na stanje u kojem su objekti.

"Mislim da je i više nego dovoljno pogledati ovaj objekat kako izgleda, ući u unutrašnjost istog, i steći utisak da je ipak ovo nešto što je neprikladno za MZ Sveti Stefan, kao i za hotel "Sveti Stefan" koji se nalazi preko puta, ali i za kompletnu budvansku opštinu", zaključio je Rađenović.

Ukoliko ne bude imovinsko pravnih problema, realno je da saniranje dva objekta bude završeno do početka glavne turističke sezone, kazao je sekretar Sekreterijata za investicije, Mladen Mikijelj.




Foto: Privatna arhiva