08-04-2021

Na današnji dan preminuo Pablo Pikaso

Pablo Pikaso, jedan od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka, preminuo je na današnji dan 1973. godine. Zajedno sa Žoržom Brakom smatra se osnivačem kubizma. Španski umjetnik bio je slikar, vajar i grafičar.


Pikaso, Foto: Beta/AP

Vanserijski talenat Pikaso je pokazivao još kao dijete. Interesantno je da je Pablov otac, inače akademski umjetnik, jednom prilikom, nakon što je vidio jedan svog sina, izjavio da više uopšte neće slikati. Prvu izložbu Pikaso je imao u trinaestoj godini.

Kao neobičan pojedinac, student koji je u Parizu na Akademiji profesorima postavljao sijaset pitanja, Pikaso stvaranju nije pristupao na školski način, otud i podatak da je napustio formalno školovanje.

Uzlet u karijeri ovog velikana desio se 1907. godine. Pikaso je tada pristupio galeriji koju je u Parizu otvorio Danijel Anri Kanvajler. Kanvajler je bio njemački istoričar umetnosti i kolekcionar koji je među prvima skupljao Pabla Pikasa, Žorža Braka i kubizam koji su zajednički razvili. Kanvajler je promovisao mnoge umjetnike koji su došli iz cijelog svijeta da žive i rade u Montparnasu u to vrijeme.

Prva Pikasova stvaralačka faza odlikovala se mračnim motivima koji su prikazani na monohromskim slikama u nijansama plave i plavo-zelene.


"Autoportret" iz Plavog perioda - 1901., Foto: Pinterest

Uslijedio je Period roze (1904-1906), stvaralački period u kojem mu je glavna inspiracija bila Madelejn, zagonetna ličnost i jedna od njegovih mnogobrojnih muza.

Prekretnicu donosi čuvena slika Gospođice iz Avinjona, nastala pod afričkim uticajima.


"Gospođice iz Avinjona", Foto: Wikipedia

Ovo djelo naišlo je na osudu Piksaovih kolega, a jedan od njih je bio i Anri Matis. Slika je završena 1907, a zbog kontroverzi javnosti nije prezentovana gotovo deset godina. Nakon Gospođica iz Avinjona Pikaso se definitivno okreće kubizmu i stiče planetarnu slavu.

Kubizam - "novi način predstavljanja svijeta", je pokret moderne umjetnosti koji je postao dominantan oblik avangardnog slikarstva i vajarstva u Parizu prije Prvog svjetskog rata. Snažno je uticao i na dizajn i arhitekturu.


"Gernika", Foto: Wikipedia

Pikaso je napravio oko 6.000 slika, skulptura i crteža koji danas imaju vrijednost u milionima. Od mnogobrojnih dela iz njegove zaostavštine, najpoznatija su "Gospođice iz Avinjona" i "Gernika".

Jedan je od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka, a ostalo je zapamćeno da je jedini živi slikar koji je imao izložbu u čuvenom muzeju Luvr. Izložba u njegovu čast priređena je 1971. povodom njegovom devedesetog rođendana. Preminuo je u Mužinu u Francuskoj 8. aprila 1973. godine.


M.S.