10-02-2023

Na današnji dan preminuo Puškin

Na današnji dan 1837. godine u dvoboju je ubijen ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, začetnik realizma u ruskoj prozi i jedan od najvećih liričara svjetske književnosti ("Evgenije Onjegin", "Boris Godunov", "Pikova dama", "Kapetanova kći").

Na današnji dan preminuo Puškin | Radio Televizija Budva

Foto: Ulje na platnu - Orest Kiprensky. Javno vlasništvo.

Aleksandar Sergejevič Puškin (Александр Сергеевич Пушкин) je bio ruski književik. Rođen je 26. maja 1799. godine u Moskvi, a umro 29. januara 1837. godine u Sankt Peterburgu. Pisao je romane, drame, pjesme i kratke priče, a mnogi ga smatraju jednim od najvećih ruskih pjesnika i ocem moderne ruske književnosti.

Pritisnut dugovima, problemima s izdavačima i javnim udvaranjem gardiste carske konjičke garde Žorža d’Antesa (Georges-Charles de Heeckeren d’Anthès) njegovoj supruzi Nataliji, Puškin zapada u stanje teške depresije, te poziva d’Antesa na dvoboj. Kako bi izbjegli skandal gardista ženi Natalijinu sestru Jekatarinu Gončarovu, ali ni to nije riješilo problem, pa ga je ponovo izazvao na dvoboj. 27. januara (stari kalendar) 1837. godine dvoboj je održan na Crnoj rijeci. Puškin je teško ranjen te je uprkos intervenciji carskog ljekara Nikolaja Arendta dva dana kasnije preminuo. Sahranjen je kod Svetogorskog manastira Pskovske gubernije. Na zahtjev njegove supruge Natalije kipar Aleksandar Pergmanov je izgradio nadgrobni spomenik koji od avgusta 1841. godine krasi grob velikog ruskog književnika.


Izvor: www.biografija.org