06-08-2020

Na današnji dan proglašen Nacionalni park Lovćen

Na današnji da 1952. - Proglašen je Nacionalni park Lovćen, koji obuhvata centralni i najviši dio lovćenskog masiva na površini od 6.220 hektara. Za razliku od ostalih, Nacionalni park Lovćen ima značajnu kulturno-istorijsku funkciju, a najveća znamenitost parka je Njegošev mauzolej na Jezerskom vrhu.

Na današnji dan proglašen Nacionalni park Lovćen | Radio Televizija Budva

Uspinjanje do mauzoleja je kruna posjete Nacionalnom parku, a do ove impozantne građevine stiže se cestom iz Cetinja, dugom oko 20 km, a potom savladavanjem 461 stepenika do vrha planine.

Park obuhvata površinu od 6.400 hektara. Najniža tačka Nacionalnog parka „Lovćen“ je raskršće puteva na mjestu Krstac (927 mnm), a najviša vrh Štirovnik, 1.749 metara nadmorske visine, koji je i najveći vrh planine Lovćen.Lovćen je poznat po vidikovcima s kojih se pogled pruža na sve strane – ka moru, Skadarskom jezeru ili visokom gorju na sjeveru. Gdje god da pogledate doživjećete neponovljivu i nezaboravnu vizuelnu impresiju. Tačke na Lovćenu sa kojih se vide crnogorske ljepote su brojne: Jezerski vrh, Štirovnik, stari drum od mjesta Krstac do zimovališta Ivanova korita; sa austrijskih strategijskih cesta koje su vodile do vrhova planine, sa kotorskih serpentina - drevne ceste koja poput zmije vijuga lovćenskim stranama. Riječ je o svojevrsnom projektnom i graditeljskom fenomenu. Na strmoj lovćenskoj padini, eksponirane zalivu Boke - serpentine su neponovljiv doživljaj.

Većina sakralnih objekata i zanimljivog etnografskog materijala na Lovćenu, koncentrisana je na području Ivanovih korita i sela Njeguši, poznatog po izvanrednom pršutu i siru. Lovćenska oblast poznata je i po drevnom piću starih Slovena – medovini. Na ovom potezu upoznaćete autentičnu narodnu arhitekturu: katune (ljetnje naseobine stočara) i stare kamene kuće sa krovovima od rezane slame ili pločastog krečnjaka; seoska guvna - mjesta na kojima su održavani narodni skupovi, gdje se slavilo i veselilo. Desetine seoskih crkvica, karakteristične tipske graditeljske forme, prepoznatljive po zvoniku "na preslicu" (forma podsjeća na preslicu) upotpunjuju lovćenske pejzaže.