15-01-2020

Na današnji dan rođen Martin Luter King

Na današnji dan, 1929. godine rođen je američki baptistički svještenik Martin Luter King (Luther), borac za građanska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964. godine.


Foto: Vaticannews/Ilustracija

U borbi za ravnopravnost crnaca u SAD koristio je gandijevske metode nenasilja i građanske neposlušnosti. Ubijen je 4. aprila 1968. u Memfisu uoči promocije "Kampanje siromašnih", koju je pokrenuo početkom te godine.

Smatra se jednim od najboljih govornika u istoriji Sjedinjenih Država. Njegovi govori i propovjedi poput „Volite svoje neprijatelje“ i „Imam san“, danas su baština ne samo Amerikanaca već i cijelog čovječanstva.

Zajedno sa govorima Mahatme Gandija i djelom Tolstoja „Istina Božija je u tebi“, postali su manifest nenasilne borbe za ljudska prava.

Predsjednik SAD, Džimi Karter, ga je posthumno odlikovao Predsjedničkom medaljom slobode 1977. godine.

Od 1986. godine se u SAD obilježava dan posvećen njemu, a 2004. godine mu je posthumno dodijeljena kongresna Zlatna medalja. Iako za života osporavan i kritikovan od strane režima (FBI ga je pratio i prisluškivao) i svojih sunarodnika (Malkolm Iks i Crni panteri koji su bili za revolucionarnu borbu) postao je jedan od simbola SAD i afroameričke zajednice.

Izvor: wikipedia