04-05-2020

Na današnji dan umro je Tito

Na današnji dan 1980. umro je predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito.

Na današnji dan umro je Tito | Radio Televizija Budva

Tito je bio veliki strateg, političar i državnik, lider Komunističke partije Jugoslavije, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu, koji je narodnooslobodilački rat i revoluciju doveo do pobjede, maršal Jugoslavije, predsednik Republike bez ograničenja trajanja mandata, predsjednik SKJ, predsednik Predsjedništva SFRJ, vrhovni komandant oružanih snaga SFRJ i predsjednik Saveta narodne odbrane.

U međunarodnoj politici bio je jedan od najistaknutijih pobornika mira i aktivne koegzistencije, prava samoopredjeljenja i ravnopravnosti među narodima.

Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio vođa Pokreta nesvrstanih. Bio je počasni član svih akademija u Jugoslaviji i mnogih u inostranstvu. Odlikovan je Ordenom narodnog heroja (tri puta), Ordenom junaka socijalističkog rada, Ordenom Lenjina (SSSR) i mnogim drugim domaćim i stranim odlikovanjima.

Nehruovu nagradu (Indija) dobio je 1973. za međunarodno razumevanje. Titovi govori, članci i ostali politički i teorijski radovi objavljeni su u više izdanja u SFRJ i u inostranstvu.

Sahrani Josipa Broza Tita, u Beogradu 8. maja, prisustvovali su predstavnici više od 120 zemalja, kao i predstavnici više od 200 partija u svijetu. Televizijski prenos sahrane preuzele su televizijske stanice u više od 40 zemalja.