05-04-2023

Na listi najljepših gradova u svijetu jedan grad iz komšiluka

Američki časopis Travel + Leisure objavio listu od 25 najljepših gradova u svijetu, a na njoj se našao jedan grad iz našeg susjedstva.



Dubrovnik (Foto: Pixabay)

Naime, riječ je o Dubrovniku koji se našao na 18. poziciji na ovoj listi. Oni su o ovom hrvatskom primorskom gradu napisali i riječi hvale.

Kako navode ljepota ovog grada nije samo zapela za oko Holivudu, već i UNESCO-u, koji je Dubrovnik uvrstio na mjesto svjetske baštine.

U ovom "biseru" Jadrana odnosno u šarmantnom, kompaktnom i starom gradu, vidjećete srednjovjekovnu arhitekturu u praktičnom stanju, uključujući gotičko-renesansnu, palatu i debele kamene zidove grada — jedno od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrđenja na svijetu.

Na ovoj listi prvi se našao Sidnej (Australija), a među prvih 10 su i Barselona (Španija),Kvinstaun (Novi Zeland), Istanbul (Turska), Pariz (Francuska), San Francisko (Kalifornija), Palermo (Italija), Kejptaun (Južna Afrika), Seul (Južna Koreja) i Kartagena (Kolumbija).

Na listi su i Kjoto (Japan), Rio de Ženeiro (Brazil), Tbilisi (Gruzija), Rim (Italija), Hoi An (Vijetnam), London (Engleska), Buenos Aries (Argentina), Sedina (Arizona), Chefchaouen (Maroko), Taipei (Tajvan), Edinburg (Škotska), San Miguel de Allende (Meksiko), Singapur i Njujork.