16-11-2020

Na magistralnom putu Debeli brijeg-Tivat-Budva predviđena izgradnja sedam mostova i 11 kružnih tokova

Na magistralnom putu Debeli Brijeg - Tivat - Budva, čija je rekonstrukcija planirana u naredne dvije godine, predviđena je izgradnja sedam putnih mostova, četiri propusta, jednog pothodnika i prolaza za bezbjedno kretanje životinja, 11 novih kružnih tokova, dok će dva postojeća biti rekonstruisana.

Uprava za saobraćaj Vlade Crne Gore dostavila je Opštini Budva, ESIA paket dokumentacije koji sadrži Elaborat procjene uticaja rekonstrukcije magistralnog puta Debeli Brijeg - Tivat - Budva, koji se odnosi na rekonstukciju magistralnog puta M-2 na dionici aerodorom Tivat - Jaz.

Projekat će, prema Elaboratu procjene, obuhvatati rekonstrukciju i proširenje magistralnog puta Tivat-Jaz (M-2), počevši od tačke na približno 100m prije ulaza na aerodrom Tivat do kraja postojeće raskrsnice na Jazu, sjeverno od Budve, dužine oko 16km.

"Ovaj projekat će uključivati proširenje postojeće saobraćajnice koja ima dvije saobraćajne trake, kako bi se napravio put sa četiri saobraćajne trake (po dvije trake u svakom smjeru) sa razdjelnim ostrvom širine 2m, trotoarima širine 2m i vegetacijskim pojasom. Pored toga, biće izgrađeno sedam putnih mostova, četiri propusta i jedan pothodnik koji će biti rekonstruisan, kao i 11 novih kružnih raskrsnica. Takođe će biti rekonstruisana dva postojeća kružna toka. Ukupna širina rekonstruisanog puta će iznositi oko 20m, pri čemu će širina biti manja na dionicama na kojima se nalaze mostovi. U okviru sekcije između Radanovića i Tivta trasa puta će se razlikovati od postojeće trase, dok nova trasa puta prolazi kroz zemljište u državnom vlasništvu", navodi se u dokumentu.



Ukupna dužina projektovane trase iznosi 16.335,03 km

Kako navode, očekuje se da će izgradnja puta početi 2021. godine i da će trajati oko 24 mjeseca.

"Tokom ljetnjih mjeseci (jun, jul, avgust) nije planirano izvođenje građevinskih radova kako bi se izbjeglo izazivanje gužvi i smetnji u okolini. Građevinski radovi će se izvoditi između 09.00 - 17.00 časova (sa izuzecima), dok će pristup lokalnim preduzećima biti uspostavljen tokom cijelog perioda izgradnje", piše u Elaboratu.

Brojni dodatni radovi takođe čine dio Projekta, uključujući:

• izmještanje pothodnika koji prolazi ispod puta M-2 u blizini Osnovne škole „Nikola Đurković“;
• autobuska stajališta u oba smjera na svim lokalnim raskrsnicama u blizini naselja;
• pješački prelazi uglavnom na kružnim raskrsnicama i raskrsnicama;
• osvjetljenje puta duž čitave trase; i
• unapređen sistem odvodnje atmosferskih voda duž dionice puta Budva-Tivat.



Dionica magistralnog puta od Tivta do Jaza planirana je sa dvije saobraćajne trake po smjerovima (širine 3.25m), razdjelnim pojasom (širine 2m), obostranim trotoarima (minimalne širine 2m) i gdje dozvoljavaju prostorne mogućnosti zelenim pojasom uz kolovoz (širine 1,0m). Širina traka za isključenje, kao i autobuskih stajališta je 3 metra.

Opširnije o ovom projektu možete pogledati
OVDJE

Zainteresovana lica mogu ostvariti uvid u dokumentaciju u prostorijama Sekretarijata za komunalno stambene poslove u periodu od 15 dana od 13. novembra radnim danima od 12 od 14 časova, kao i na sajtu Opštine.

D.B.