06-11-2022

Na pomolu dogovor oko OKU i rada nedjeljom

Socijalni partneri uskoro bi mogli da dogovore potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora (OKU) kojim bi se definisao i rad nedjeljom svih zaposlenih, osim onih koji rade na mjestima čija priroda posla zahtijeva neprekidan rad, piše Pobjeda.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Predsjednik Unije poslodavaca (UPCG), Predrag Mitrović, potvrdio je Pobjedi da će socijalni partneri potpisati OKU u naredne dvije sedmice.

“U pitanju su samo sitnice koje još treba da usaglasimo. Dogovor postoji i nadamo se da će biti uskoro potpisan. Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca je unaprijeđen poslije dužeg vremena”, kazao je Mitrović.

List piše da bi rad trgovina nedjeljom mogao biti definisan opštim kolektivnim ugovorom, povećanjem zarade zaposlenih koji rade na taj dan. Pregovori su da dnevnica za taj dan budu uvećana 70 do 80 odsto.

Predstavnici sindikata kazali su da će socijalni partneri, nakon potpisivanja OKU, krenuti sa izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, čiji je član 35a zabranio rad prodavnica nedjeljom, ili će pokušati da nađu neko prelazno rješenje do izmjene zakona.

Zakon o radu, međutim, članom 76 propisuje da zaposleni ima pravo na jedan slobodan dan u toku sedmice, a može ga koristiti nedjeljom ili danima koji joj prethode ili je slijede. Ukoliko priroda posla to zahtijeva, poslodavac je dužan da odredi druge dane za odmor i da o tome obavijesti zaposlenog. U narednom članu zakona se navodi niz djelatnosti koje su izuzete od pravila dnevnog i sedmičnog odmora.

Socijalni dijalog, odnosno pregovori o ključnim pitanjima između sindikata, poslodavaca i Vlade potpuno su “zamrli” od 2020. godine i obnovljeni su prije tri mjeseca, kad su počeli pregovori o OKU, koji je najvažniji dokument za zaposlene.

U tim pregovorima učestvuju UPCG, Unija slobodnih sindikata (USSCG), Savez sindikata Crne Gore (SSCG) i Ministarstvo ekonomskog razvoja. Ranije je iz tog Vladinog resora bilo najavljeno da će potpisati sve što poslodavci i sindikati dogovore.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata i UPCG su se u više navrata sastajali kako bi razgovorali o konkretnim mjerama i preporukama koje socijalni partneri treba da primijene u narednom periodu da bi aktuelizovali neophodne procese i dodatno podstakli promjene koje imaju za cilj održivost crnogorske privrede i očuvanje radnih mjesta.

Predstavnici UPCG, USSCG i SSCG su dogovorili da će, u skladu sa ulogom i nadležnostima sva tri partnera, intenzivirati socijalni dijalog i djelovanje usmjeriti na rješavanje zajedničkih pitanja, od interesa za položaj i poslodavaca i zaposlenih.

Aktuelni OKU, potpisan 2014. godine, trebalo je da važi dvije godine, ukoliko neka od potpisnica ne zaatraži izmjene. Međutim, umjesto da taj dokument prati izmjene Zakona o radu, on je neprekidno produžavan u istom obliku.

Krajem 2020. godine je izmijenjen Zakon o radu u dijelu koji se odnosi na produžetak propisanog roka za donošenje novog opšteg kolektivnog ugovora zbog situacije izazvane epidemijom korona virusa i taj je akt produžen ponovo, ali na godinu, odnosno važio je do 31. decembra. Potom ga je parlament produžio do kraja ove godine da bi se poštovala propisana prava zaposlenih.

Oba sindikata su krajem prošle godine optužili UPCG da opstruira dogovor o zaključenju novog OKU-a iako su sve bili dogovorili još u julu te godine. Oni su tada Skupštini proslijedili prijedlog izmjena Zakona o radu da bi se važenje OKU produžilo do kraja ove godine i da bi se uskladio sa novim pravnim institutima poput pripravnosti i dvokratnog rada i stopostotnog uvećanja dnevnice za one koji rade nedjeljom.


(MINA Business)