22-06-2021

Na poziv Bečića delegacija Slovenije posjetila i Budvu

Na poziv predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori boravio je predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije Igor Zoričić s delegacijom.


Foto: privatna arhiva

"Pored Kotora i Tivta, pedsjednik Zorčić je posjetio i Budvu koja je oduvijek bila i koja jeste simbol kosmopolitanskog duha i grada otvorenog za sve građane i posjetiocie, bez obzira na njihovu vjersku nacionalnu lii drugu pripadnost", kazao je generalni sekretar Skupštine Crne Gore, Aleksandar Klarić.

Tokom radne večere, koja je organizovana za vrijeme posjete, predsjednici su razmijenili bilateralna iskustva u pogledu funkcionisanja parlamenta tokom pandemije kovida-19. Takođe, kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, posebna pažnja posvećena je segmentu transparentnosti zakonodavnih organa, a razgovarali su i o unapređenju i jačanju parlamentarnih službi.

"Poslanik Miodrag Lekić, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, podsjetio je da pripada generaciji koja je u školi skoro jednako učila napamet stihove Prešernovog ,,Sonetanog Vijenca" i Njegoševog ,,Gorskog Vijenca", što je za uvod, kako je kazao, u prijateljske razgovore dovoljno", naveli su u saopštenju.

Večeri je prisustvovao ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić koji je istakao zadovoljstvo zbog usvajanja najboljeg budžeta u istoriji u okolnostima pada BDP-a i raznih drugih poteškoća. On je iskoristio priliku da pozove sve građane Slovenije da posjete Crnu Goru i upoznaju se sa njenim prirodnim ljepotama i bogatstvima.

Večeri su prisustvovali i generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić, kao I savjetnici predsjednika Skupštine Duško Stjepović, Vuk Janković, Sandra Radević i Nikola Prodanović.

Delegaciju Slovenije činili su, pored predsjednika Zorčiča, Nj.E. Gregor Presker, Tomaž Lisec, potpredsjednik Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom, Nik Prebil, potpredsjednik Odbora za pitanja Evropske Unije i član grupe prijateljstva sa Crnom Gorom, Uršula Zore Tavčar, generalna sekretarka Državnog zbora, Monika Šuligoj,šefica Kabineta predsjednika DZ, Staša Kobi Šmid, sekretarka u Odsjeku DZ za međunarodne odnose, protokol i prevođenje i Nejc Hočevar, savjetnik u protokolu Republike Slovenije.


D.B.