22-04-2021

Na putevima u CG tokom aprila poginulo šest osoba

I pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti, ograničenja vezanih za kretanje u međugradskom saobraćaju, kao i pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju, na putevima u Crnoj Gori je, tokom aprila, evidentiran povećan broja saobraćajnih nezgoda, u kojima je nažalost, život izgubilo šest lica, od kojih su čak tri stradala lica bila mlađa od 25 godina, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Na putevima u CG tokom aprila poginulo šest osoba | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

"Ono što posebno zabrinjava je da su najčešći prekršaji koje su uočili policijski službenici, zbog kojih su sankcionisani vozači, i dalje neprilagođena brzina, preticanje kolone vozila ili vozila na "punoj liniji", upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola. Uprava policije skreće pažnju, da ni u jednoj drugoj državi, pa ni u Crnoj Gori, ne postoji objektivna ni realna mogućnost, da na svakoj kritičnoj ili manje opasnoj dionici puta bude prisutan policijski službenik, koji bi kontrolisao ponašanje vozača i sankcionisao svaki uočeni prekršaj".

Apeluju na sve učesnike u saobraćaju, da svoju vožnju prilagode uslovima na putu.

"Zbog toga apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, da svoju vožnju prilagode uslovima i stanju na putu, te da prisustvo saobraćajne policije ili strah od kazne ne budu opredjeljujući za oprezniju vožnju, već da savjesnim i odgovornim ponašanjem doprinesu kako svojoj, tako i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Takođe, apelujemo na roditelje, da kategoriji mladih vozača (vozač do 24 godine), skrenu pažnju na poštovanje saobraćajnih propisa i bezbjedno i sigurno upravljanje vozilima. Uprava policije će i u narednom periodu nastojati da kroz pojačano prisustvo svojih službenika, preventivnim ali i represivnim aktivnostima, doprinese smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, ali još jednom apelujemo na sve vozače da svojim odgovornim ponašanjem, poštujući saobraćajne propise, doprinesu ukupnoj bezbjednosti u saobraćaju i smanjenju broja nezgoda sa najtežim posljedicama, što je konačno i naš zajednički cilj", zaključeno je u saopštenju UP.