24-12-2019

Nabavljeno još 3.000 vakcina protiv gripa

Ove godine zabilježen je porast broja vakcinisanih protiv virusa gripa od 46 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pa je zbog većeg odziva na imunizaciju, naručeno i distribuirano dodatnih 3.000 doza vakcina protiv gripa, saopšteno je Dnevnim novinama iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Nabavljeno još 3.000 vakcina protiv gripa | Radio Televizija Budva

Prema unaprijed definisanom planu za ovu sezonu virusa gripa bilo je obezbijeđeno 22.700 pojedinačnih doza vakcina.

"Imajući u vidu da je ove godine odziv građana na vakcinaciju protiv sezonskog gripa najveći u posljednjih nekoliko godina (porast od 46 odsto u odnosu na prethodnu godinu), te da su do sada u većini domova zdravlja vakcinisane gotovo sve osobe predviđene za vakcinaciju, uspješno je nabavljeno i distribuirano dodatnih 3.000 doza vakcina kako bi se vakcinacija obezbijedila osobama koje su u povećanom riziku od komplikacija i obolijevanja od gripa, a koje vakcinu još uvijek nisu stigle da prime”, naveli su iz IJZ.

Pojava gripa je u regionu izazvala paniku, naročito u Hrvatskoj gdje epidemiolozi procjenjuju da je u od virusa influence oboljelo čak 3.000 ljudi.

Ipak, laboratorijski je potvrđeno 270 oboljelih od gripa tipa A H1N1, dok su u Srbiji potvrđena dva tipa virusa influence: A(H3) i tip B.

Kako ističu iz Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori u ovoj sezoni nadzora na gripom, do 19. decembra, registrovana su dva laboratorijski potvrđena slučaja obolijevanja od virusa gripa, a u oba analizirana uzorka potvrđeno je prisustvo virusa influence tipa B.