27-09-2021

Nagrade NTO za inovacije za oporavak turizma

Projekti firmi Montaste i Casa di Pino, kao i Turističke organizacije Tivta nagrađeni su na konkursu Nacionalne turističke organizacije na temu inovacija za oporavak turizma.

Nagrade NTO za inovacije za oporavak turizma | Radio Televizija Budva

Foto: NTOCG

Iz NTO su objasnili da su povodom Svjetskog dana turizma, koji je ove godine fokusiran na turizam za inkluzivni, odnosno uključen rast, raspisali konkurs na kojem su autori tri prvorangirana projekta nagrađeni novčanim nagradama.

Oni su kazali da je dobitnike izabrala komisija, koju su činili predstavnici NTO i ministarstava ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja.

Direktorica NTO, Ana Tripković Marković, koja je uručila nagrade dobitnicima, kazala je da je izuzetno zadovoljna odzivom na konkurs, kao i da su dostavljene prijave bile jako dobre.

“Stigle su jako dobre prijave, pa je i sam proces selekcije bio težak, što nama daje dodatni motiv da nastavimo sa inicijativama”, kazala je Tripković Marković.

Ona je dodala da se i ove godine Svjetski dan turizma obilježava u jako teškim uslovima i da je to najteža kriza koja je pogodila turizam u proteklih nekoliko decenija.

“Ovo je godina oporavka, ali i pandemijska godina koja nas je opteretila izazovima. Zbog toga se i Svjetska turistička organizacija odlučila da fokus stavi na inkluzivni rast. S tim u vezi, dobitnici nagrada su pružili odlične inicijative za oporavak turizma”, saopštila je Tripković Marković.

Predstavnica firme Montaste i dobitnica prve nagrade, Nikolina Kovačević, poručila je da će nagrada biti podstrek za dalji rad i napredovanje.

“Nama je bila želja da turistima pružimo nešto novo, što do sada nije viđeno u Crnoj Gori. Mi turistima omogućavamo da u neposrednom kontaktu sa prirodom nauče da pripreme neko tradicionalno crnogorsko jelo i da poslije uživaju u tome što su pripremili. Naš tim teži da na inovativan način predstavi kulturu i tradiciju Crne Gore”, objasnila je Kovačević.

Predstavnica firme Casa di Pino, Nataša Jovanović, rekla je da je to novootvoreni objekat na Žabljaku koji će se razvijati u skladu sa prirodom.

“Primarni cilj je očuvanje i zaštita prirodnih resursa. Posebnu pažnju smo posvetili načinu korišćenja vode i racionalnom korišćenju električne energije. Casa di Pino je prepoznata po našem jedinstvenom dizajnu koji je kreirala naša Niki”, saopštila je Jovanović.

Ona je dodala da su sve njihove smještajne jedinice nazvane po imenima durmitorskih čajeva: nana, kamilica, majčina dušica, zova, šipurak, kleka i neven.

Direktorica TO Tivat, Danica Banjević, koji su ujedno i dobitnici treće nagrade, podsjetila je da su prošle godine pristupili programu Green destinations.

“Tako smo u saradnji sa javnim službama i Opštinom Tivat radili na 15 kriterijuma od ukupno 100 i dobitnici smo TOP 100 za prošlu godinu za priču o dobroj praksi, odnosno za dobro upravljanje prirodnim rezervatom Tivatska solila. I ove godine radili smo na 15 inicijativa i aplicirali za TOP 100. Očekujemo odluku sledeće sedmice”, kazala je Banjević.

Ona je saopštila da im je cilj da do kraja godine izvijeste Green destination o ukupno svim kriterijumima i da već sljedeće godine bude realizovana revizija destinacije.