29-04-2021

Nagrađena knjiga Smrt Madam Dupin književnice Katarine Sarić

Na ovogodišnjem konkursu mlade, perspektivne kraljevačke kuće Poetikum, osnovane 2019. sa misijom praćenja savremenog pjesničkog izraza, za najbolju knjigu 2021. knjiga SMRT MADAM DUPIN književnice Katarine Sarić ušla je u najuži izbor. Kao najinovativnija među 148 pristiglih rukopisa, knjiga Smrt Madam Dupin objavljena je u specijalnoj, najvrednijoj Poetikumovoj ediciji Ine Svetlosti.

Nagrađena knjiga Smrt Madam Dupin književnice Katarine Sarić | Radio Televizija Budva



Glavni i odgovorni urednik Poetikuma Ivan Novčić, pisac i publicista, kao obrazloženje za specijalnu nagradu koju dodjeljuju knjizi Smrt madam Dupin naveo je snažan, emancipatorski ženski poetski glas:

“Duboka intimistička poezija, ujedno je i emancipatorski ženski glas koji nerijetko preispituje sebe, ne namećući principe žigosanja spoljašnjeg svijeta, već naprotiv, duboko ulazi ispod kore sopstvenog egzistencijalnog i emotivnog udesa”.

Članica žirija MSR Milica Milenković o autorkinom poetičkom postupku navodi sljedeće:

“Katarina Sarić, kako saznajemo u jednoj od pjesama, rođena je pod crvenom zvijezdom/a rasla zagledana u onu Mikinu plavu. Od crvene zvijezde (aluzije na komunizam) do plave (svijeta slobode i mašte), životni put Madam Dupin, opisan je kroz briljantne reminiscencije u kojima se preispituje ono što je bilo, što se doživljava, kao i ono što je moguće. Autorkina poezija je svojevrsno post-egzistencijalističko putovanje, predstavljeno kroz poetske mentalne slike i urbane fotomorgane u jeku neokapitalizma”.

Katarina Sarić je dobitnica Reading’s Balkan rezidencije za 2021. Takođe je i jedina crnogorska predstavnica koja će nastupati na ovogodišnjem banjalučkom festivalu Imperativ, kao jedna od najznačajnijih pjesnikinja u regionu.

Pjesme, zastupljene u zbirci SMRT MADAM DUPIN nedavno su prevedene na albanski, italijanski, njemački, francuski, grčki, španski, nepalski i kineski jezik. Izdvajamo prevod na grčki, italijanske pjesnikinje i kritičarke Kijare Katapano (Chiara Catapano) objavljen u Culture Book, jednom od najznačajnijih poetskih časopisa u Grčkoj; na njemački, u prevodu crnogorske pjesnikinje Dine Murić Enfant Sauvage, Beč, i francuski, makedonske književnice i prevoditeljke, Biljane Biljanovske u čuvenom Edilivre, Pariz.

Knjiga će biti u prodaji od 5. maja, u beogradskim knjižarama Vulkan i Roman.