29-11-2022

Najbolji rezultat Luke Bar u posljednjih 30 godina

Luka Bar je ostvarila najbolji poslovni rezultat u posljednjih 30 godina, a prema ugovorenim poslovima i najavama poslovnih partnera, u kompaniji očekuju da će se uspješno poslovanje nastaviti do kraja ove i tokom naredne godine.


Foto: Luka Bar

Izvršni direktor Luke Bar, Ilija Pješčić, kazao je Vijestima da već sada mogu da kažu da je Luka Bar ostvarila najbolji poslovni rezultat u posljednjih 30 godina.

On je rekao da se u kompaniji mogu pohvaliti sa odličnim rezultatima poslovanja za prvih devet mjeseci ove godine, kako sa obimom pretovara, tako i sa finansijskim pokazateljima.

„Za devet mjeseci je ukupno pretovareno 1,8 miliona tona, što je čak 944,56 hiljada tona više u odnosu na prethodnu godinu kada je pretovar iznosio 862,75 hiljada tona. Ako poredimo sa planom koji smo imali za ovih devet mjeseci, ostvareni pretovar je veći 264,79 hiljada tona. Što znači da je ostvareni pretovar za devet mjeseci premašio sva očekivanja i menadžmenta i zaposlenih u kompaniji”, kazao je Pješčić.

Luka Bar je u petak obilježila pretovar dvomilionite tone, što predstavlja najbolji ostvareni rezultat od njenog restrukturiranja.

Što se tiče finansijskih rezultata, oni su, kako navodi Pješčić, takođe na zavidnom nivou.

„Ostvarena je dobit u iznosu od 5,25 miliona EUR. Radi poređenja, za prvih devet mjeseci prošle godine iznosila je 421,96 hiljada EUR. Ukupni prihodi za ovaj period iznosili su 20,18 miliona EUR i u odnosu na uporedni period prošle godine veći su 12,11 miliona. Ukupni rashodi za posmatrani period iznosili su 14,93 miliona EUR i veći su u odnosu na uporedni period 7,29 miliona EUR“, precizirao je Pješčić.

Prema njegovim riječima, u rashodima participira povećanje troškova radne snage, iz razloga što su povećali broj direktnih izvršioca na lučkim manipulativnim poslovima pretovara, i to najviše lučko-transportnih radnika, kao i rukovaoca i održavalaca mehanizacije.

„Ovo je bilo neophodno da bi odgovorili na sve poslovne zadatke i nove ugovore koje smo sklopili u ovoj godini. Takođe smo imali značajna ulaganja u sanaciju obale Voljica, nabavku sredstava mehanizacije, kao i izgradnju novog skladišta čija realizacija se očekuje ubrzo, čime Luka Bar podiže skladišne kapacitete”, kazao je Pješčić.

On je dodao da nema nikakve dileme da će se nastaviti ovim tempom do kraja tekuće, kao i u narednoj godini.

”Na osnovu realizovanog pretovara u proteklih deset mjeseci i plana poslovanja do kraja godine, očekujemo da će pretovar premašiti količine predviđene biznis planom. Shodno tome očekuje se pretovar od preko 2,3 miliona tona i prihod od oko 25 miliona EUR“, zaključio je Pješčić.


(MINA Business)