29-05-2023

Najljepša utakmica crnogorskog fudbala: Arsenal ili Sutjeska?

Zavjesa na crnogorsku fudbalsku pozornicu se polako spušta, a kulminaciju će da doživi većeras kada u posljedjem aktu sezone u tzv. "najljepšoj utakmici crnogorskog fudbala" - finalu nacionalnog Kupa će snage odmjeriti Aresenal iz Titva i Sutjeska Nikšić.


Foto: FSCG

Tivćani nastavljaju svoju "Pepeljuga" priču u klupskoj istoriji. Ekipa Radisava Dragićevića je bila u drugoj ligi prošle sezone, a već u premijernom izdanju je stigla do treće pozicije u prvenstvu i utakmice u kojoj će da se bori za svoj prvi trofej.

Sutjeska sa druge strane igra svoje treće finale Kupa, a ima već jedan pehar u vitrinama iz sezone 2016/17 kada je u finalu bila bolja od Grblja (1:0).

Igrali su Nikšićani i prvi finale u nezavisnoj Crnoj Gori, a tada je od njih bio bolji Rudar iz Pljevalja (2:1).

Upravo su Pljevljaci i ekipa podgoričke Budućnosti prvi na listi sa po četiri osvojena trofeja.

Arsenal je do finala stigao prvo pobjedom u Bokeškom derbiju, gdje su u 88. minutu stigli do pobjede na Bokeljom i slavili sa 3:2.

Potom su bili bolji od Jedinstva sa 1:0, da bi u polufinalnom dvomeču bili bolje od Danilovgradske Iskre u jednom pravom rolerkosteru od dvomeča.

Slavili su Tivćani u prvom meču kao gosti sa 1:3, i očekivalo se da će revanš da bude formalnost, ali Iskra je povela u revanšu sa 0:3, a spas Arsenalu je donio kapiten Ćetko Manojlović golom u 94. minutu.

Nakon penal serije, Arsenal je prošao dalje i došao do svog prvog finala.

Sutjeska je imala stabilniji put, ekipa Nenada Brnovića ke prvo slavila protiv Jezera, pa u Pljevljima rutinski dobila Rudar sa 0:2, da bi u dvomeču sa dvostrukim vezanim finalistima iz zadnja dva izdanja kupa, ekišom Dečića, igrali 3:1 kao domaćini i 1:1 na strani.

Ovo će da bude četvrti duel dvije ekipe, i tradicija je na strani Nikšićana, mada uvijek su to bile dobre utakmice sa puno golova.

Sutjeska je slavila sa 2:1 u septembru 2022. godine, potom su dva meča u prvenstvu bila bez pobjednika a rezultat je bio isti - 2:2, da bi Sutjeska slavila prije četiri dana u meču gdje je Arsenal imao i penal za izjednačenje, ali Manojlović nije bio precizan.

Utakmica se igra na Gradskom stadionu pod Goricom, a počinje u 20:30h.


Izvor: Portal RTCG