24-02-2022

Najmanje jedna trećina djece u CG živi u siromaštvu

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) pozvao je na kontinuiranu akciju čiji je cilj smanjenje siromaštva djece, jer je to, kako su naveli, neophodan temelj da bi Crna Gora mogla postati pravedno društvo.

Najmanje jedna trećina djece u CG živi u siromaštvu | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Iz UNICEF-a su, povodom 20. februara, Svjetskog dana socijalne pravde, podsjetili da najmanje jedna trećina djece u Crnoj Gori živi u siromaštvu.

“UNICEF poziva na kontinuiranu akciju čiji je cilj smanjenje siromaštva djece, jer je to neophodan temelj da bi Crna Gora mogla postati pravedno društvo”, kaže se u saopštenju.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander naveo je da siromaštvo djece predstavlja razvojnu zamku za svaku državu i duboku nepravdu za svako dijete.

“Smanjenje siromaštva djece treba da bude ključni prioritet Crne Gore. UNICEF će nastaviti da podržava sve napore u prevazilaženju ovog bitnog nacionalnog izazova“, kazao je Santander.

Iz UNICEF-a su naveli da je Univerzitet u Mastrihtu, uz podršku UNICEF-a i u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, koristio je podatke MONSTAT-a da bi izvršio simulaciju uticaja potencijalnih reformi javnih politika na siromaštvo djece u Crnoj Gori.

“Te analize pokazuju da bi uvođenje univerzalnog dječjeg dodatka za djecu do 18 godina u ovom trenutku rezultiralo smanjenjem nacionalnog siromaštva za 3,8 procentnih poena, a siromaštva djece za 6,7 procentnih poena”, rekli su iz UNICEF-a.

Oni su istakli da to znači da bi siromaštvo djece palo ispod 30 odsto prvi put od 2013. godine, kada je počelo da se mjeri u Crnoj Gori.

“Tako bi se prepolovio jaz između stope siromaštva djece u Crnoj Gori i prosječne stope siromaštva djece u Evropskoj uniji (EU) od 20 odsto iz 2020. godine”, kazali su iz UNICEF-a.

Oni su naveli da njihovo istraživanje iz 2012. godine ukazuje na to da su djeca podložnija siromaštvu u odnosu na bilo koju drugu starosnu grupu u Crnoj Gori.

Iz UNICEF-a su kazali da je stopa siromaštva djece u Crnoj Gori za deset procentnih poena viša od nacionalne stope siromaštva.

“Očekuje se da će se ta brojka dodatno povećati zbog porasta broja roditelja i staratelja koji su izgubili posao ili čiji su prihodi smanjeni tokom pandemije koronavirusa”, rekli su iz tog Fonda UN-a.

Oni su kazali da je daleko veća vjerovatnoća da će dijete iz sjeverne regije Crne Gore odrasti u siromaštvu.

“U tom dijelu Crne Gore stopa siromaštva od 45 odsto značajno je viša nego u centralnom (15 odsto) i južnom (12 odsto)”, rekli su iz UNICEF-a.