24-09-2018

Najposjećenije zemlje na svijetu

Globalni turizam je u porastu, sudeći prema podacima Svjetske turističke organizacije (WTO). Ukupan broj međunarodnih putovanja je povećan sa 674 miliona 2010. godine, na 1,2 milijardi 2017. godine.

Najposjećenije zemlje na svijetu | Radio Televizija Budva

Svake godine WTO sastavlja listu zemalja koje su najviše posjećivali strani turisti, a evropske destinacije su i dalje u vrhu.

Evo kojih deset zemalja su turisti najviše posjećivali prošle godine.

Turska - 30 miliona turista



Turska, zemlja koja zauzima dio Evrope i Azije, poznata je po tome što drži do tradicije, ali i po predivnim pejzažima. Jedna od nezaobilaznih destinacija u Turskoj je mjesto Pamukale, kojoj Turci tepaju pamučna tvrđava, ali i doline Kapadokije. Pored bogate istorije Turske, Istanbul, kao najveći grad, privlači turiste koji ga opisuju kao mjesto gde se sastaju Istok i Zapad, gde se sastaju staro i novo.

Tajland - 32,6 miliona turista



Tajland je oduvijek bio popularna turistička destinacija, i taj trend se nastavlja. Nije ni čudo, jer se upravo tamo nalaze neke od najboljih plaža u jugoističnoj Aziji.

Meksiko - 35 miliona turista



U odnosu na prethodne godine, Meksiko je izgurao Rusiju iz top deset najposjećenijih zemalja. Pretpostavlja se da je najveći broj tih turista "izbrojan" na poluostrvu Jukatan, koje je zbog prelijepih plaža, zidina Maja, šuma i bogatog noćnog života, veoma popularna destinacija.

Njemačka - 35,6 miliona turista




Mnogi Njemački gradovi su poput magneta za turiste, između ostalog i zbog brojnih festivala - Božićni market, festival piva, razni letnji festivali... Oktoberfest koji se održava u Mihnehu, kao jedan od najpopularnijih festivala, privlači dobar dio tih turista, dok su Berlin i Frankfurt destinacije za one koji vole evropske gradove.

Velika Britanija - 35,8 miliona turista



Ova zemlja napredovala je za dva mjesta u odnosu na prethodnu destinaciju, a najveći broj turista posjećuje London. Pored gradova, tu je i "stari šarm" Engleske, dramatični pejzaži Škotske, Velsa...

Italija - 52,4 miliona posetilaca



Od romantičnih kanala u Veneciji, preko istorijskih trgova u Rimu, do prelijepih plaža na obali Amalfi... sve su to destinacije koje privlače veliki broj turista, pa nije iznenađujuće što je peta na listi najposjećenijih zemalja.

Kina - 59,3 miliona



S obzirom na to da je Kina postala jedna od najvažnijih biznis destinacija, ali ima i veoma bogatu kulturu i istoriju, očekivano je da se nađe na jednoj ovakvoj listi.

Španija - 75,6 miliona



U 2017. godini, Španija je doživjela najveće povećanje broja stranih turista (od ovih deset zemalja), u poređenju sa prethodnom godinom. Svakog ljeta, Kosta del Sol i Balearska ostrva su preplavljena turistima, ali ova zemlja ipak ima mnogo više od lijepih plaža. Postoji dosta istorijskih i kulturnih mjesta koja se mogu posjetiti u Madridu, a ni Barselona ne zaostaje.

SAD - 75,6 miliona turista



Nema potrebe naročito objašnjavati zašto su SAD jedna od najpopularnijih turističkih destinacija – od Kalifornije do Njujorka, Amerika nudi toliko različitih stvari i iskustava da svako može da nađe razlog zašto bi je posjetio.

Francuska - 82,6 miliona



Vjerovatno više nikoga ne iznenađuje zašto se ova zemlja uvijek nalazi u vrhu na svim listama koje se tiču turizma. Pariz je definitivno najpopularniji grad među turistima, koji tamo idu što da bi vidjeli Ajfelovu kulu, Luvr, da bi uživali u sjajnom vinu i obišli neki od brojnih dvoraca... Činjenica je da Pariz i Francuska imaju mnogo toga da ponude gostima.