23-01-2022

Najpoznatija roditeljska prijetnja: Razgovaraćemo kad dođemo kući

Ne kaže se bez razloga da je uloga roditelja jedna od najvažnijih, ali i najtežih životnih uloga. Ponekad, u afektu, roditelj kaže nešto što nije htio, nesvjestan koliki uticaj samo jedna rečenica može imati na dijete.

Najpoznatija roditeljska prijetnja: Razgovaraćemo kad dođemo kući | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

TV Prva istraživala je koje su najčešće roditeljske fraze koje ne bi trebalo upotrebljavati.

“Moraš da radiš šta ti se kaže, ne svađaj se sa mnom, dok si pod mojim krovom biće kako ja kažem..”, samo su neke od fraza koje smo svi kao djeca čuli, a kao roditelji izgovorili.

“U suštini sve te riječi koje roditelji u svom bijesu i nemoći iskažu su neke stvari oko kojih se ne razgovara, problemi oko kojih se ne razgovara gdje roditelji djeci nisu postavili jasne granice ili jasno saopštili i komunicirali sa njima da ne žele, da je to i to zabranjeno, na kraju krajeva ako ne postoji neki drugi razlog, ja sam roditelj”, kaže Branka Tišma, psiholog.

Jedna od “najpoznatijih” roditeljskih fraza svakako je “Razgovaraćemo kad dođemo kući”.

“To djeluje kao prijetnja i zastrašujuće djeluje na dijete. Međutim, opet zavisi šta će se desiti kod kuće i na koji način će razgovarati. Isto tako djeluje kao prijetnja “Dok si u mojoj kući biće tako i tako”. Al’ to su te, neizgovoreni vaspitni stavovi, neizgovorena očekivanja. Bolje je djetetu reći “Očekujem od tebe da se ponašaš tako i tako”, “Želim da budeš takav i takav” a ne “Razgovaraćemo o tome”, kaže Tišma.

U odnosu prema djeci treba biti pažljiv i kada su u pitanju pohvale jer djeca znaju šta je dobro, a šta ne, i da li tu pohvalu zaslužuju. A kakav je slučaj sa davanjem obećanja djeci, poput “Sve će biti u redu”.

“Obično su to vrlo kritične i traumatične situacije kada govorimo djetetu “Sve će biti dobro”. Sve će biti dobro, uvijek sam uz tebe a tu treba uvijek onaj dodatak, a to su sve djelovi nekih rečenica. Treba dodatak “Biću uz tebe tu uvijek”, “Podržaću te uvijek u svemu”, “Zajedno ćemo proći kroz ovo”, kaže psiholog.

Normalno je da se roditelji ponekad naljute na dijete i odreaguju burno. Međutim, važno je i neophodno sa djecom razgovarati i staviti im do znanja da su voljeni i da će uvijek imati podršku najmilijih.