31-01-2022

Najstariji dokument u Državnom arhivu u Budvi iz fonda porodice Medin

Državni arhiv u Budvi čuva 56 arhivskih fondova i sastoji se od 332 metra vrijednog obima arhivske građe. Više o istoriji ovog arhiva, kao i o najstarijim dokumentima, govorila je Julija Bajković načelnica arhivskog odjseka Budva.


Foto: Televizija Budva

U srcu Starog grada nalazi se budvanski arhivski odsjek, ustanova koja prikuplja, čuva i sortira brojne pisane i štampane domkumente. Osnivanje savremene arhivske službe se vezuje za 1976. godinu kada je Opština Budva za svoje potrebe organizovala arhiv grada. Ipak, stavljajući ovu službu u širi kontekst i posmatrajući je kroz istorijat ovog grada može se reći da datira mnogo ranije.

"Prvi dokument koji posjedujemo od postojanja arhiva u Budvi, se vezuje za dokument koji se čuva u Kotoru u pravno-političkim spisima vanrednih pravidura gdje se nalaže sređivanje arhive grada Budve koja je uništena u zemljotresu 1667. Tako da možemo da smatramo da je arhivska služba mnogo ranije postojala i da se njeno osnivanje vezuje za samo osnivanje instituta notarske službe", kazala je za Polis načelnica arhivskog odjseka Budva, Julija Bajković.



Najstariji dokument u posjedu odjeljenja Državnog arhiva u Budvi je iz fonda porodice Medin.

"On je iz 16. vijeka 527. godine, kao i većina dokumenata iz tog perioda, tako se i ovaj vezuje za imovinske-pravne odnose, ustvari kupovine zemljišta i kuće", ističe Bajković.

Najstariji dokument je ujedno i najzanimljiviji

"Na ovim prostorima se uvijek vodilo računa o uređenju imovinsko-pravnih odnosima i o očuvanju potvrda i obavezama koje proističu iz tih odnosa. Tako da su ti dokumenti iz foda Paštrovskih isprava koje posjedujemo, ujedno i najinteresdantniji kako za istraživače tako i za nas koji se bavimo arhivskom službom", kazala je ona.


Foto: Printscreen/TV Budva

Bajković je kazala ko su najčešći korisnici ovog arhiva i sa kakvim zahtjevima dolaze

"Najčešće u ovom trenutku imamo korisnike koji pokušavaju preko naše arhivske građe da dokazu neke svoje imovinsko-pravne sporove i da ih riješe", kazala je Bajković.

Izaći u susret svim zahtjevima i brinuti o arhivi na pravilan način zahtijeva veliku odgovornost, tačnost i dobru memoriju

"Odgovornost je jako velika jer raditi sa dokumentima znači prvo pravilo ih sačuvati, odrediti njihovo mjesto, njihovu istorijsku vrijednost i na adekvatan način ih prezentovati javnosti, kako bi se moglo kroz praćenje tih dokumenata svjedočiti o istorijatu i kulturi prostora", ističe ona.

Kako kaže Bajković, po pravilniku državnog arhiva u Budvi sva dokumenta su javna i dostupna za korišenje, kako za dokazivanje privatno i pravnih potreba tako i za istraživače.


D.Č.