14-12-2015

Najveća isplaćena plata u državnom sektoru 18.292 eura

Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava najveća bruto zarada obračunata za period januar-oktobar 2015. godine u javnom sektoru iznosila je 18.292,92 eura i to u februaru. Ovo lice obavlja djelatnost uređenja poslovanja društvenih djelatnosti i samo mu je tada isplaćena ovako visoka zarada, dok mjesečno inače zarađuje 1.878,61 eura.

Javni sektor obuhvata državne organe, obrazovne institucije, kao i domove zdravlja i bolnice.

CdM je od Poreske uprave tražio listu deset najvećih primanja. Tako je desetorangirana osoba koja obavlja posao u djelatnostima visokog obrazovanja u julu zaradila bruto 6.570,85 eura, a svih ostalih mjeseci plata joj je bila 1.195,21 eura.

Pogledajte spisak deset najvećih primanja u državnom sektoru tokom 2015.


Iz Poreske uprave ističu da visoka primanja nijesu i redovna mjesečna.

"Kao što se vidi iz priloženih podataka, pomenute isplate izvršene samo u jednom mjesecu, te se može zaključiti da se ne radi redovnom mjesečnom primanju zaposlenih, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako su navedeni iznosi unijeti u IOPPD obrasce pod šifrom 1-zarade, pa se kao takvi i vode u sistemu Poreske uprave", navodi se u objašnjenju, prenosi CdM.

Najveća mjesečna bruto zarada u ovoj godini, na nivou cijele države, iznosila je 309.425 eura i isplaćena je u hotelijerstvu.

Na ovu isplatu uredno su prijavljeni i plaćeni pripadajući porezi i doprinosi u iznosu od 134.600 eura.

Za javnost će ipak ostati tajna ko je primio najveću platu u ovoj godini, jer zakon ne dozvoljava da se saopšti ta informacija.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru ove godine, po podacima Monstata, iznosila je 478 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je iznosila 807,70 eura.