28-11-2022

Najveći broj prijava na neizdavanje fiskalnih računa

U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice je evidentirano deset prijava, na osnovu kojih nijesu izrečene novčane kazne.

Najveći broj prijava na neizdavanje fiskalnih računa | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva


Najveći broj prijava se odnosio na neizdavanje fiskalnih računa. Građani su se žalili da fiskalne račune ne izdaju kafići Art i Priča u Nikšiću, restoran Cvijo u Baru, teretana Fortis u Danilovgradu i notar u Kotoru.

Evidentirane su i pritužbe da frizerski salon u Beranama radi na crno, a da se u Train caffeu u Nikšiću organizuju igre na sreću i klađenje maloljetnika.

Građani su se žalili i na radove na putu, kao i na prodaju falš robe na internetu.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.