20-01-2023

Najveći luksuzni jedrenjak na svijetu zaploviće 2026. godine

Kompanija Orient Express, koja se bavi proizvodnjom putničkih vozova, predstavila je najveći jedrenjak na svijetu.


Foto: (https://www.klix.ba/)

Jedrenjak nazvan Orient Express Silenseas stiže gotovo 140 godina nakon što su se pojavili prvi luksuzni vozovi.

"Ova revolucija u istoriji plovidbe je ambiciozan poduhvat koji pomijera granice mogućeg. Jedrenjak je rezultat partnerstva s kompanijom Accor and Chantiers de l'Atlantique, koja je globalni lider u proizvodnji brodova. Ova nevjerovatna jahta budućnosti sa spektakularnom unutrašnjošću zaplovit će 2026. godine", navodi se iz pomenute kompanije.

Kompanija opisuje brod kao 220 metara dugo "okeansko blago" s 54 apartmana prosječne površine od 70 kvadratnih metara. Dio broda će biti i predsjednički apartman površine 1.415 kvadratnih metara uključujući privatnu terasu površine 530 kvadratnih metara, dva bazena, dva restorana i bar.

Orient Express Silenseas će imati i amfiteatar gdje će se održavati predstave, a na raspolaganju će biti i snimateljski studio za kreiranje originalnih melodija. Putnici na brodu će imati pristup spa tretmanima, sesijama za meditaciju i mogućnost istraživanja kulturalnih blaga kako bi se gosti "u potpunosti isključili iz stvarnosti i zaustavili vrijeme".

"S Orient Express Silenseasom započinjemo novo poglavlje u našoj historiji te koristimo iskustvo i izvrsnost luksuznih putovanja prenoseći ih na najljepša mora svijeta. Ovaj izvrsni jedrenjak, koji ima korijene u historiji orient Expressa, ponudit će neuporedivu uslugu i profinjeno dizajnirani prostor koji podsjeća na zlatno doba mitskih krstarenja. Inovacija je u srcu ovog ultra modernog broda koji će unijeti revoluciju u svijet plovidbe zahvaljujući novoj tehnologiji koja zadovoljava današnje izazove održivosti. Ovaj brod je dizajniran da ostvari snove", rekao je Sebastien Bazin, predsjednik i izvršni direktor Accor Grupe.

Orient Express Silenseas je inspirisan putovanjem osnivača Orient Expressa Georgesa nagelmackersa iz 1867. godine kada se ukrcavao na transatlantske brodove koji su povezivali Evropu i Amerku u želji da istraži SAD. Bilo je to putovanje moreom koje je kasnije 1883. godine inspirisalo lasiranje njegovog legendarnog voza Orient Expressa.


Izvor: Klix.ba