24-07-2023

Najviše stranih firmi u Crnoj Gori drže vlasnici iz Turske

Crnoj Gori je u prošloj godini bilo 18,4 hiljade preduzeća u stranom vlasništvu, što je 25,4 odsto više u odnosu na 2021, pokazuju podaci Monstata.

Najviše stranih firmi u Crnoj Gori drže vlasnici iz Turske | Radio Televizija Budva


Ilustracija, Foto: Pixabay

“Najveći broj aktivnih poslovnih subjekata u stranom vlasništvu, prema zemlji porijekla vlasnika, je iz Turske, pet hiljada, odnosno 27,2 odsto, Rusije 4,38 hiljada ili 23,8 odsto, Srbije 2,14 hiljada ili 11,6 odsto i Ukrajine 874, odnosno 4,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

Najveći broj preduzeća u stranom vlasništvu u prošloj godini bilo je u Budvi 5,77 hiljada, što je 31,3 odsto od ukupnog broja. Zatim slijede Podgorica i Bar.

Po sektorima djelatnosti, najviše preduzeća u stranom vlasništvu bilo je u sektorima trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 3,97 hiljada, a zatim slijede stručne, naučne i tehničke djelatnosti i građevinarstvo.

Posmatrajući aktivne poslovne subjekte po opštinama i zemlji porijekla vlasnika, u Budvi i Podgorici najviše je aktivnih poslovnih subjekata u stranom vlasništvu iz Turske, a u Baru, Herceg Novom i Tivtu iz Rusije.


(Investitor)