10-08-2021

Najviše žalbi turista zbog neizdavanja računa i visokih cijena

Uprava za inspelcijske poslove od 12. jula radi u pojačanom nadzoru. U posljednjih mjesec dana je na primorju, u Podgorici i na sjeveru Crne Gore izvršeno 1.440 inspeckijskih nadzora, a utvrđeno je 476 nepravilnosti.

Najviše žalbi turista zbog neizdavanja računa i visokih cijena | Radio Televizija Budva

Foto: www.seebtm.com

Glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin se osvrnula na nepravilnosti, na koje turistički inspektori najčešće nailaze.

"Te nepavilnosti se uglavnom odnose na neizdavanje fiskalnih računa, na otpočinjanje djelatnosti bez odobrenja za rad i kada su kupališta u pitanju na nedovoljan broj spaislaca, koji treba da se nađu na plažama. Izdato je 50 rješenja o zabrani obavljanja ugostiteljske djelatnosti, a ona se odnose upravo na ove objekte koji su otpočeli djelatnost bez odobrenja i po tom osnovu smo zapečatili sedam ugostiteljskih objekata. Ove zabrane ne odnose samo na ugostiteljske objekte, već tu imamo i turističke agencije, plovne objekte i druge subjekte koje nijesmo fizički da zapečatimo odnosno zatvorimo. Zatim smo izdali 34 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 278 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 163.000 eura", kazala je ona.

Pored pojačane kontrole kupališta pod nadzorom je i dio koji se odnosi na evidenciju gostiju.

"Upravo se ovih dana vršio pojačani inspekcijski nadzor, gdje su kolege iz Ulcinja došle da pomognu kolegama u Budvi, tu su pored nadzora kupališta, i pojačani nadzori u hotelima, odnsono dio koji se odnosi na evidenciju gostiju, izdavanje fiskalnih računa koji se izdaju u ugostiteljskim objektima, kao i zaštita korisnika usulga odnosno gostiju koji borave kod nas. U ovih mjesec dana primili smo oko 400 žalbi gostiju koji se odnose uglavnom na neuzdavanje računa i visoke cijene", istakla je ona.

U odnosu na 2019. i 2020. godinu broj nepravilnosti je manji, dok je broj inspekcijskih pregleda veći oko devet puta, zaključila je Šljivančanin.

D.P.