17-04-2015

Naknada od 7 centi po litru

Vlada je odlučila da, u cilju otplate kredita za autoput Bar-Boljare i finansiranja reprezentativnog sporta, uvede naknadu na maloprodajne cijene goriva od sedam centi po litru.

Naknada od 7 centi po litru | Radio Televizija Budva

"Ova sredstva će se koristiti za otplatu anuiteta kredita za izgradnju autoputa Bar-Boljare i finansiranje reprezentativnog sporta. Očekivani prihodi po ovom osnovu će biti oko 9 miliona eura na godišnjem nivou", navedeno je u saopštenju Vlade.

U Crnoj Gori eurosuper 98 i 95 trenutno koštaju 1,24 i 1,2 eura. Eurodizel košta 1,08 eura, lož ulje za veleprodaju 1,04 eura, a lož ulje za grijanje 76 centi.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 24. Marta, kada je eurosuper 98 poskupio jedan cent.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Naredni obračun će se, prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, obaviti 20. aprila, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 21. aprila.