11-08-2020

Naknadni konkurs za upis u prvi razred srednje škole

Ministarstvo prosvjete objavilo je naknadni konkurs za upis u prvi razred srednje škole za školsku 2020/21. godinu, a ukupan broj mjesta u tom roku je 2.031.

Naknadni konkurs za upis u prvi razred srednje škole | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Iz tog resora saopštili su da se prijava vrši elektronski, putem portala www.upisi.edu.me, od 14. do 17. avgusta.

Iz Ministarstva su rekli da u svim opštinama ima mjesta za sve učenike koji su završili osnovnu školu.

Kako su kazali, na programima u trogodišnjem trajanju ima 635 mjesta u ovom roku, na onima u četvorogodišnjem trajanju 859, a u gimnazijama 506.

"Za učenike koji žele da se obrazuju po programima iz oblasti muzičke umjetnosti broj mjesta je 31", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete naveli su da je u toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija dužna da svakog dana u 16 sati objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 sati tog dana.

"Rang lista se objavljuje na sajtu ili oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova", rekli su iz Ministarstva.

Navodi se da se konačna rang lista kandidata za upis u školu objavljuje na oglasnoj tabli škole najkasnije do 19. avgusta.

“Nakon objavljivanja rang liste, prilikom upisa učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju, u rokovima koje odredi škola”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u junskom roku u prvi razred srednje škole upisano 6.302 učenika.

Kako su dodali, u obrazovne programe gimnazije upisano je 1.928 učenika, stručnih škola u četvorogodišnjem trajanju 3.174, a u programe u trogodišnjem trajanju upisano je 1,2 hiljade učenika.