25-08-2021

Naplaćeno 80 miliona eura više nego prošle godine

U državnu kasu se od početka godine od naplate svih poreza slilo skoro 1,2 milijarde eura, 80 miliona više nego prošle, dok je u odnosu na 2019. to pad od 60 miliona, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Podaci pokazuju da je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) na domaćem tržištu od početka godine manja i u odnosu na isti period prošle, ali i pretprošle godine, pišu Dnevne novine.

Ipak, kako su kazali iz UPC, početak ljetnje turističke sezone imao je pozitivan uticaj na privredni promet, ali i na naplatu javnih prihoda, posebno onih koji su u direktnoj vezi sa istim, poput poreza na dodatu vrijednost.

“Od početka godine Uprava prihoda i carina ostvarila je ukupnu bruto naplatu u iznosu od 1,18 milijardi EUR, što je čak sedam odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, a pet odsto manje nego u komparativnom periodu 2019. godine, kada su prviredni tokovi bili na vrhuncu”, kazali su iz UPC.

Kad je u pitanju naplata poreza na dodatu vrijednost pri uvozu, ona je od početka januara do 20. avgusta iznosila skoro 310 miliona, što je za 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, ali i devet odsto manje nego tokom 2019.

“Naplata PDV na domaćem tržištu od početka godine iznosila je 156,76 miliona, što je četiri odsto manje nego u uporednom periodu prošle godine, kao i 22 odsto manje nego tokom 2019. godine” navode iz Uprave.

Oni su objasnili da je rezultat naplate PDV-a na domaćem tržištu očekivan s obzirom na ekonomsku krizu koja je uslijedila s početkom pandemije, a zbog koje je došlo do drastičnog pada prometa u većini privrednih djelatnosti.

Zvanični podaci turističkih vlasti pokazuju da je ovogodišnja turistička sezona premašila sva očekivanja i projekcija, pa je shodno tome, kako pokazuju podaci Uprave, sezona pozitivno uticala i na privredni promet, te naplatu.

“Tako je u periodu od početka juna do 20. avgusta naplata PDV pri uvozu iznosila 142,44 miliona EUR, što je 42 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kao i pet odsto više nego tokom 2019. godine. Naplata PDV na domaćem tržištu od početka juna do 20. avgusta iznosila je 66,88 miliona, što je 22 odsto više nego u komparativnom periodu prošle godine, kao i 16 odsto manje nego tokom 2019. godine”, kazali su iz Uprave.



(MINA Business)