25-04-2020

Narodna biblioteka Budve obilježila Svjetski dan knjige i autorskih prava

Narodna biblioteka Budve je prethodnih godina raznovrsnim programima u Biblioteci bila dio projekta Noć knjige. I ove godine na način kako je to jedino moguće, praznik knjige obilježili smo virtuelno, pod sloganom "S knjigom nisi izolovan!", saopšteno je iz te kulturne institucije.


Foto: fb/narodnabibliotekabudve

Tokom dana jučerašnjeg dana na fb stranici Biblioteke našli su se zaniljivi video zapisi autora iz Budve. Naime, neki od autora kojima je Biblioteka izdavač, preporučili su knjige i poručili zašto je važno čitati, a neki su ovom prigodom podijelili i djelić svoga stvaralaštva.

Autorka, mr Božena Jelušić čestitala je Svjetski dan knjige uz metaforu Nasima Taleba koja govori o ćurki koju ljudi hiljadu dana hrane i ona vjeruje da su joj oni najbolji prijatelji sve do hiljadu i prvog dana kada je zakolju za Dan zahvalnosti. Ona je poručila:

"Ako književnost i knjiga ne mogu spasiti svijet, knjiga može pomoći da se čovjek hiljadu i prvog dana ne osjeća kao ćurka iz Talebove metafore."

Profesor i pjesnik Krsto Vuković preporučio je knjige zanimljivih naslova, "u kojima možete naći izvjesne odgovore na novopostavljene rebuse modernog društva." On je izdvojio knjigu "Izgubljena umetnost razmišljanja" Nila Nidlija "za ljubitelje moderne psihologije, studente zainteresovane za akademski rast i lični razvoj", zatim knjigu Čarlsa Tejlora "Bolest modernog doba" uz preporuku da se obrati pažnja na sintagmu "gvozdeni kavez gdje se mogu utvrditi paralele sa vremenom u kojem se nalazimo" i na kraju knjigu brazilskog filozofa Lorana de Sitera "Narkokapitalizam" u kojoj se “između ostalog govori o komparaciji tzv. jučerašnjih i sadašnjih vladara koji obožavaju da instrumentalizuju strah zarad političkog profita i time da ojačavaju pozicije moći."

U slavu knjige profesorica i književnica Zorica Joksimović pročitala je kratak i prigodan odlomak iz knjige "Poetika sanjarije" Gastona Bašlara.

Uvaženi dr Miroslav Luketić koji, kako su naveli iz Biblioteke, oplemeni svaki njihov događaj na kojem učestvuje i kojem prisustvuje, i ovaj praznik knjige čestitao je pjesmom.

Dvjema duhovitim kratkim pjesmama koje baštine narodno jezičko blago i čuvaju ga od zaborava, Svjetski dan knjige čestitala je naša umjetnica, grafička dizajnerka, dječija pjesnikinja i poetesa Sandra Đurbuzović.

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava obratio se predsjednik Savjeta JU Narodna biblioteka Budva i naš autor, dr Predrag Zenović. On je pomenuo veliku ulogu u izdavaštvu koju je Narodna biblioteka Budve ostvarila prethodnih godina i podsjetio da su u pitanju budvanski autori I budvanske teme.

"Dakle zavičajna biblioteka na kojoj je naša ustanova jako puno radila u prethodnih nekoliko godina a veliki dio te građe je digitalizovan i kao takav može se naći u okviru digitalne biblioteke naše ustanove koja je dostupna svima putem interneta (https://digital.nbbd.me) i vjerujemo da ćete u tim izdanjima, na koja smo mi ponosni, naći nešto što će vam biti interesantno u ovom vremenu i periodu izolacije. Vjerujem da knjiga u ovoj situaciji može biti dobar sagovornik, da knjiga možda i krije neke odgovore na pitanja i problem pred kojima nas vrijeme u koje smo se našli postavlja, zato vjerujem da ovaj datum treba da nas podsjeti na to koliko je knjiga važna za čovjeka, čovječanstvo i čovječnost", poručio je dr Predrag Zenović uz želju da se što prije vratimo redovnim aktivnostima i da Biblioteka otvori svoja vrata za publiku.

Preporuku za čitanje ponudio je i književnik Đorđe V. Gregović. Na njegovoj listi su se našli sljedeći naslovi: ratni roman "Patologije" Zahara Prilepina, koji je po njegovoj ocjeni napisan iz drugačije perspektive i djeluje kao dokumentarni film, zatim zbirku priča reditelja Paola Sorentina "Nevažne tačke gledišta" i "Priručnik za male avanturiste" jer potrebu da bude avanturista, kako je istakao, osjeća i sada a ovog puta ima i drugara za to. Na kraju video obraćanja on je poručio:

"Čitajte knjige, budite bolji ljudi."

Redovni posjetilac svih programa u Biblioteci i učesnik, dramaturg i pjesnik Miloš Boreta čestitao je Svjetski dan knjige i autorskih prava uz citat iz romana Bijele noći Dostojevskog.

Poezijom iz nove zbirke "Karneval u amnionu", čiji je izdavač Narodna biblioteka Budve, praznik knjige čestitala je moderatorka programa u Biblioteci, Stanka Stanojević.

Za kraj programa obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, na fb stranici Biblioteke postavljen je film "155 godina trajanja Narodne biblioteke Budve".