02-12-2021

Naš sugrađanin Petar Jovanović osvojio prvo mjesto na Međunarodnoj izložbi inovacija

Naš sugrađanin Petar Jovanović, koji je maturant Elektrotehničke Škole "Vaso Aligrudić" u Podgorici, nedavno je osvojio prvo mjesto na Međunarodnom sajmu inovacija MAKINOVA 2021. u Skoplju.


Foto: Privatna arhiva

U razgovoru za naš portal Jovanović je istakao da su pripreme za sajam inovacija bile relativno kratke iz razloga što su aplikacije već bile gotove nekoliko mjeseci prije samog takmičenja.

"Predstavio sam dvije aplikacije koje se bave digitalnim turizmom „VRArt“ i „Đe si istoriju ponesi“ koji koriste V (Virtual Reality-Virtuelna Stvarnost) i AR (Augmented Reality-Izmjenjena Stvarnost) tehnologije kako bi približili istoriju neke lokacije korisniku aplikacije", kazao je on.

Kako je naglasio, prvo mjesto mu posebno znači jer dokazuje da se rad u ovoj oblasti prepoznaje i priznaje.

"Dugujem veliku zahvalnost školi i profesorima koji podržavaju sve takmičare naše škole i sve inovativne ideje, a naročito profesorici Danki Markuš koja nas „gura“ ka učestvovanju na takmičenjima kako bi pokazali svoje sposobnosti", rekao je Jovanović.


Foto: Privatna arhiva

Mladi Budvanin učestvovao je i na takmičenjimima M:tel „Regionalni app izazov“ 2020. i 2021. godine. Prošle godine njegov tim je osvojio specijalnu nagradu za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, a aktuelni su i planovi za ponovno učešće na takmičenju.

Međunarodnu izložbu u Skoplju organizovali su Narodna tehnika Makedonije i Savez inovatora Makedonije pod pokroviteljstvom predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog.


M.S.