30-07-2020

NASA danas lansira rover "Perseverance" na Mars

Rover novije generacije "Perseverance" danas će NASA lansirati na Mars, kako bi na toj planeti istražili tragove potencijalnog nekadašnjeg života.

NASA danas lansira rover

Foto: Space.com/Ilustracija

Lansiranje je predviđeno za 7.50 časova ujutru po lokalnom vremenu iz Kejp Kanaverla, na Floridi, a očekuje se da će rover stići na Mars u februaru naredne godine.

Misija je koštala 2,4 milijarde dolara, prenosi Rojters.

Rover bi trebalo da sleti u bazu 250 metara dubokog kratera "Jezero", nazvanog po opštini u Republici Srpskoj, koji je pre 3,5 milijardi godina bio jezero i za koji naučnici veruju da bi mogao da sadrži dokaze o potencijalnom nekadašnjem životu mikroba na Marsu.

Rover veličine automobila, sa šest točkova, biće lansiran sa rakete Atlas 5 kompanije "United Launch Allliance", a trebalo bi da isporuči mini helikopter na Mars i testira opremu za buduće ljudske misije na ovoj planeti.

"Ovo je deveti put da slijećemo na Mars, tako da imamo iskustva", rekao je zvaničnik NASA Džim Bridenstajn za Rojters.

Jedan od najkompleksnijih manevara na putu rovera biće ono što inženjeri misije zovu "sedam minuta terora", kada se robot bude suočio sa ekstremnom toplotom i brzinom tokom spuštanja kroz atmosferu Marsa, postavljajući set supersoničnih padobrana, a potom paleći male raketne motore kako bi se nežno spustio na površinu planete.




Izvor: Tanjug/B92